Silnejší bude aj región pod Tatrami. Mieri doňho vyše 30 miliónov eur. Na čo budú použité?

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 15:00 • 2 min
Silnejší bude aj región pod Tatrami. Mieri doňho vyše 30 miliónov eur. Na čo budú použité?

Návštevy v regiónoch pokračujú. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom sa v piatok 5. apríla stretli s primátormi a starostami z okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Diskutovali nielen o problémoch, ktoré región pod Tatrami trápia, ale hlavne o riešeniach, ktoré bude ministerstvo investícií do tunajších okresov prinášať.

slovakia

left justify in out

„Tak ako sme povedali, minimálne jeden deň v týždni trávime v regiónoch na stretnutiach s tými, ktorí riadia naše mestá a obce. Práve oni majú hlavnú zodpovednosť voči kvalite života občanov vo svojich samosprávach. Zaviazali sme sa, že budeme ich silným partnerom, ktorý nepridáva kompetencie bez diskusie a bez peňazí,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Jednou z nosných tém bola aj nedávno schválená novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá výrazne rozviaže samosprávam ruky. „Táto novela zákona je o tom, aby sa peniaze, ktoré v regiónoch sú, či už sú to peniaze európske alebo štátne či financie miest a obcí, vedeli použiť na to, na čo sa primátori a starostovia na základe mandátov rozhodnú. Teda na zvýšenie kvality života obyvateľov. Teší ma, že sme získali stopercentnú podporu aj primátorov a starostov z okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok,“ poznamenal Raši.

V minulom programovom období sa v okrese Liptovský Mikuláš podporilo 306 projektov za vyše 208 miliónov eur a v okrese Ružomberok to bolo 205 projektov za takmer 290 miliónov eur. Medzi nimi napríklad modernizácia odborného vzdelávania na SOŠ lesníckej a drevárskej v Liptovskom Hrádku či  zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby v Ružomberku.

Samozrejmosťou je aj podpora podtatranského regiónu z nových eurofondov. „Nemôžu byť použité tak, ako si to predstavovala bývalá vláda, ale tak, ako ich chcú použiť primátori, starostovia a občania regiónov Slovenska. V minulom programovom období bolo v týchto dvoch okresoch použitých približne 500 miliónov eur z eurofondov a máme ambíciu, aby to aj v novom programovom období bola rovnaká, ak nie ešte vyššia suma,“ podotkol šéf rezortu investícií.

Doposiaľ bolo zverejnených 108 výziev na predkladanie projektov v objeme takmer 3,5 miliardy eur. Pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok sú to výzvy, ako napríklad výzva na podporu rozvoja prvkov zelenej a modrej infraštruktúry v obciach a mestách s alokáciou takmer 69 miliónov eur či ešte v tomto roku plánovaná výzva na podporu cyklodopravy za 100 miliónov eur.

Spolu sú v harmonograme výziev na rok 2024 investičné možnosti v objeme cca 6,3 miliardy eur, z čoho až 1,9 miliardy eur by malo byť preinvestovaných prostredníctvom tzv. Integrovaných územných investícií (IÚI), kde výber projektov je v rozhodovacej kompetencii územia. „Toto územie bude môcť prostredníctvom Udržateľného mestského rozvoja Ružomberok – Liptovský Mikuláš samo rozhodovať o alokácii 30,5 milióna eur. Môžem potvrdiť, že čerpanie nových eurofondov, aj tých v rozhodovacej kompetencii území, bude výrazne jednoduchšie,“ skonštatoval Raši.

Podtatranský región aktívne podporujú aj programy cezhraničnej spolupráce Interreg. Na priority tohto územia je z Innterreg-u Poľsko – Slovensko vyčlenených 166 miliónov eur a pre Slovensko – Česko je to 107 miliónov eur.

„Rezortné dni sú pre nás dôležité aj z toho hľadiska, že sú akousi odbornou oponentúrou toho, čo navrhujeme, alebo  čo pripravujeme. Dnes sme získali z ďalšieho regiónu silný mandát na to, akým spôsobom budeme s regiónmi spolupracovať pri veľkej inventúre eurofondov a tiež podporu pre dve veľmi dôležité veci. Prvou je nastavene fondu na predprojektovú prípravu, vďaka ktorému samosprávy budú môcť získavať podporu na projektové dokumentácie a bavili sme sa aj o tom, akým spôsobom chceme zaviesť do praxe národný plán budovania vodovodov a kanalizácií,“ doplnil štátny tajomník Michal Kaliňák.

„Chcem potvrdiť, že sme jednomyseľne podporili snahu Vlády SR, ale hlavne ministerstva investícií, novelizovať zákon o verejnom obstarávaní, ktorý nám pomôže prekonať obrovské problémy. Niekoľkomesačné až ročné čakania na rôzne kontroly, mnohé nezmyselné korekcie či účelové námietky a podobne. Som rád, že debata bola veľmi konštruktívna. Jasne sme si povedali, čo treba robiť a našli porozumenie,“ uzavrel primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies