Kandidáti na prezidenta 2024: Marian Kotleba a Ján Kubiš - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 19:00 • 2 min
Kandidáti na prezidenta 2024: Marian Kotleba a Ján Kubiš - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Podľa Ústavy SR, právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky. Voľba zo zahraničia možná nie je.

slovakia

left justify in out

Marian Kotleba kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Na Fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici vyštudoval pedagogiku. Diplom z ekonómie získal v roku 2013 na Ekonomickej fakulte UMB. Je bývalý stredoškolský pedagóg.

Svoj záujem zabojovať o prezidentský palác oznámil 15. januára 2024 po tom, ako mu vypršal podmienečný trest v kauze kontroverzných šekov. Od občanov vyzbieral na kandidatúru viac ako 20-tisíc podpisov.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko je politická strana, ktorej hlavný cieľom je vybudovanie hrdého, samostatného a bezpečného štátu, ktorý odstráni sociálnu nespravodlivosť, závislosť na zahraničných korporáciách a vládu oligarchie. ĽS Naše Slovensko bola založená v roku 2010 Marianom Kotlebom priamo na požiadavku zúfalých ľudí a bez akéhokoľvek vplyvu finančných skupín.

Medzi ich základné ciele patrí:

  • udržiavať a prehlbovať charakter právneho a spravodlivého štátu,
  • budovať a prehlbovať skutočne sociálne, trhové a ekologicky orientované hospodárstvo, založené na súkromnom vlastníctve a podpore širokej podnikateľskej vrstvy,
  • zabezpečiť sociálne istoty obyvateľstva,
  • udržiavať a prehlbovať trvalo slobodnú a zdravú spoločnosť, vrátane bezpečnostných istôt,
  • v duchu spoločenských zásad a kresťanských tradícií sa stavať proti všetkým formám násilia a nespravodlivosti,
  • s ohľadom na budúce generácie presadzovať udržateľný život na Zemi,
  • zabezpečiť prístup ku vzdelaniu všetkým, ktorí majú na to schopnosti a prejavia záujem,
  • presadzovať záujmy tradičných rodín,
  • k politickým aktivitám zoskupovať všetky demokraticky zmýšľajúce sily, ktoré podporujú program ĽS Naše Slovensko.

Pilierom programu strany je tzv. Desatoro Ľudovej strany Naše Slovensko. Cieľom tohto programu je zaviesť sociálnu spravodlivosť, presadiť rovnosť všetkých ľudí pred zákonom a obnoviť ekonomickú a strategickú sebestačnosť Slovenskej republiky pre blaho všetkých občanov.

Ján Kubiš kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 12. novembra 1952 v Bratislave. V rokoch 1971 - 1976 študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO).

O post hlavy štátu sa uchádza ako občiansky kandidát, vyzbieral viac ako 22-tisíc podpisov občanov.

Vízia výkonu funkcie prezidenta:

"V prvom rade chcem nájsť medzi nami Slovákmi a Slovenkami spoločnú reč. Úlohou vlády, parlamentu a prezidenta je ľudí spájať, nie rozdeľovať. Ak nie sme jednotní doma, v zahraničí toho veľa nedosiahneme. Chcem našu krajinu aktívne zapájať do riešenia problémov. Klimatická zmena či nelegálna migrácia sú témy, ku ktorým Slovensko musí zaujať jasný postoj. Moje diplomatické skúsenosti mi umožnia budovať silné partnerstvá nielen s členmi Európskej únie, ale aj s predstaviteľmi krajín z celého sveta. Jednotné Slovensko ako silný európsky hráč, ktorý prispieva k riešeniu globálnych problémov, mieru a lepšej budúcnosti nielen pre Slovákov. To je moja vízia," píše na svojej webovej stránke Kubiš.

"Mojím cieľom je spoločná práca na posilnenie našej vlasti, efektívne úsilie v prospech rozvoja, stability, prosperity a vonkajšej a vnútornej bezpečnosti suverénneho Slovenska strategicky zakotveného v euroatlantických štruktúrach, ako súčasti pevného jadra suverénnej Európskej únie.

Chcem sa zamerať na podporu ekonomického rastu a tvorbu pracovných miest, aby som zabezpečil lepší život pre našich občanov vrátane dôstojného života pre dôchodcov a ďalšie zraniteľné skupiny obyvateľov.

Mojím zámerom je podporiť aj investovanie do vzdelávania a inovácií, vrátane zelenej ekonomiky, aby sme ako moderná krajina mohli konkurovať na medzinárodnej úrovni a posunúť našu krajinu vpred. To pomôže aj v tom, aby sme dali perspektívu zaujímavého a zmysluplného uplatnenia na Slovensku aj mladej generácií, aby bola motivovaná pracovať a žiť na Slovensku, aby tu mala pre to kvalitné zázemie," píše na svojej webovej stránke.

Sociálna spravodlivosť, dostupná zdravotná starostlivosť, dostupné bývanie, spoľahlivá dopravná, energetická a ďalšia infraštruktúra, energetická bezpečnosť, potravinová sebestačnosť, kvalitné vzdelávanie, podpora cestovného ruchu či podpora kultúry sú pre Kubiša neoddeliteľnou súčasťou politiky a presadzovania strategických záujmov Slovenska. Zasadí sa o rovnosť žien a mužov, bude bojovať o kvalitnejší a dôstojnejší život s rovnakými príležitosťami pre všetkých. V spolupráci s vládou a parlamentom sa bude zasadzovať o riadny chod inštitúcií a orgánov štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, kotlebovci.sk, kubisprezident.sk, Foto: kotlebovci.sk, Facebook / Ján Kubiš
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies