Podvodníci využili bezpečnostnú chybu v bitcoinových bankomatoch

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 09:30 • 2 min
Podvodníci využili bezpečnostnú chybu v bitcoinových bankomatoch

CALGARY – Polícia v kanadskom meste Calgary žiada verejnosť o pomoc pri identifikovaní štyroch mužov podozrivých z podvodu vo výške 200.000 dolárov, ku ktorým došlo až v siedmich mestách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie špeciálneho policajného tímu na kybernetickú kriminalitu sa začalo ešte v októbri 2018, keď boli upozornení na prebiehajúci veľký podvod s transakciami cez bitcoinové bankomaty.

 

V septembri 2018 došlo v siedmich kanadských mestách až ku 112 podvodným transakciám na bitcoinových bankomatoch. Až polovica z nich však bola uskutočnená v meste Calgary. Zvyšné transakcie boli v mestách Toronto, Montreal, Winnipeg, Sherwood Park, Ottawa a Hamilton.

 

img

 

Polícia označila štyroch podozrivých ako osoby s hlbokými vedomosťami alebo záujmom o kryptomeny, bitcoin a technológiu blockchain. Páchatelia sú obvinení z podvodu bitcoinovej spoločnosti v hodnote takmer 200.000 dolárov prostredníctvom tzv. "dvojitého útoku".

 

Princíp takéhoto útoku spočíva v tom, že bitcoinový bankomat akceptuje ešte nepotvrdené transakcie, čo umožňuje dvojitý výber prostriedkov. Dvojitý výber by ste s veľkou pravdepodobnosťou urobili tak, že z peňaženky uskutočníte dve transkacie hneď po sebe. Prvú odošlete do BTC bankomatu, ktorý vám tak vydá peniaze a druhú zase na vlastný účet. Na druhú transakciu si však nastavíte vyššiu prioritu, čím dosiahnete skoršie potvrdenie a prvá transakcia sa vďaka tomu zruší.

 

img

 

Drvivá väčšina BTC bankomatov čaká na potvrdenie transakcie, čo môže trvať 10 až 20 minút a na týchto zariadeniach by ste s touto podvodnou metódou neuspeli. Niektoré spoločnosti sa však rozhodli zvýšiť užívateľský komfort okamžitým spracovaním transakcie bez potvrdenia, čo využili aj páchatelia v Kanade.

 

Na Slovensku sa možno podobné BTC bankomaty nachádzali tiež, ale po týchto skúsenostiach boli zrejmé okamžite nastavené na overovanie transakcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies