V kosovskom parlamente vypukla potýčka počas premiérovho prejavu o napätí so Srbmi

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 18:15 • 2 min
V kosovskom parlamente vypukla potýčka počas premiérovho prejavu o napätí so Srbmi

PRIŠTINA - V kosovskom parlamente vo štvrtok vypukla potýčka po tom, ako opozičný zákonodarca oblial vodou premiéra Albina Kurtiho. Ten v zákonodarnom zbore práve prednášal prejav o opatreniach na zmiernenie napätia so Srbmi na severe Kosova.

slovakia

left justify in out

Kurti v stredu oznámil, že zníži počet príslušníkov špeciálnych policajných zložiek umiestnených pre úradnými budovami v oblastiach na severe Kosova, v ktorých majú prevahu Srbi.Takisto sľúbil, že sa v príslušných mestách uskutočnia nové voľby starostov. Tento krok však rozhneval kosovskú opozíciu, ktorá tvrdí, že Kurti už celé mesiace robí politické experimenty a ohrozuje tak medzinárodné postavenie Kosova. Poslanec Mergim Lushtaku z opozičnej Demokratickej strany Kosova (PDK) sa k premiérovi počas prejavu priblížil a oblial ho vodou, čo vyprovokovalo fyzické potýčky. Miestne médiá hlásili, že Kurti počas potýčky opustil miestnosť aj s ozbrojenou ochrankou. 

Kosovské opozičné strany kritizujú Kurtiho postup na severe krajiny, v dôsledku ktorého sa vyostrili vzťahy Kosova s kľúčovými spojencami na Západe, píše AP. USA a Európska únia premiéra vyzývajú, aby pomohol upokojiť situáciu.

 

Prejavy násilia prepukli v máji, keď sa starostovia z radov etnických Albáncov ujali úradu po voľbách, ktoré srbská väčšina bojkotovala. Desiatky ľudí utrpeli zranenia v následných ozbrojených zrážkach medzi miestnymi Srbmi, kosovskou políciou a príslušníkmi mierovej misie NATO. Srbi, ktorí tvoria na severe Kosova väčšinu, nikdy neprijali vyhlásenie jeho nezávislosti od Srbska v roku 2008 a viac než dve desaťročia po povstaní kosovských Albáncov proti represívnej srbskej vláde stále považujú za svoje hlavné mesto Belehrad. Nezávislosť Kosova odmieta uznať aj samotné Srbsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies