Situácia v Hongkongu eskaluje, polícia zadržala počas protestov desiatky ľudí

NETKY.SK • 10 Jún 2020, 08:39 • 2 min
Situácia v Hongkongu eskaluje, polícia zadržala počas protestov desiatky ľudí

HONGKONG - Hongkonská polícia zadržala v utorok večer miestneho času počas protestov 53 ľudí. Stovky demonštrantov, ktorí chvíľami blokovali ulice, rozohnali policajti paprikovým sprejom.

slovakia

left justify in out

Konali protizákonne

Polícia spresnila, že zadržala 36 mužov a 17 žien z dôvodu porušenia zákonov, a to vrátane porušenia zákazu zhromažďovania a účasti na neoprávnenom zhromažďovaní.

 

Problémom je nový zákon 

Protesty zvolané pri príležitosti pripomenutia si prvého výročia od začiatku prodemokratických demonštrácií zároveň prichádzajú v čase stúpajúceho napätia v súvislosti s pripravovaným zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý minulý týždeň schválil čínsky parlament.

 

img

 

Súčasť Číny

Táto právna norma zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu Hongkongu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Podrobnosti o navrhovanom zákone zatiaľ neboli zverejnené, avšak orgány v Pekingu a Hongkongu uviedli, že neexistuje dôvod na obavy, pretože tieto právne predpisy sa zameriavajú na menšinu "výtržníkov".

 

Protesty boli pokojné 

v utorok napoludnie sa v nákupných centrách v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny zhruba na hodinu zhromaždili desiatky ľudí a vykrikovali heslá ako "Osloboďte Hongkong, revolúcia našich čias". Protestné akcie mali pokojný priebeh.

 

 

V nadchádzajúcich dňoch demonštranti plánujú zvolávať ďalšie protesty, keďže navrhovaný zákon o národnej bezpečnosti podľa nich dramaticky potlačí slobody v meste.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies