Minister obrany prosí zdravotníkov, aby sa zapojili do celoštátneho testovania. Kollárovi adresoval tvrdé slová

NETKY.SK • 29 Október 2020, 12:51 • 2 min
Minister obrany prosí zdravotníkov, aby sa zapojili do celoštátneho testovania. Kollárovi adresoval tvrdé slová

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na tlačovej besede požiadal zdravotníkov, aby sa prihlásili na celoplošné testovanie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Naď si zároveň uvedomuje, že zdravotníci a lekári sú už unavení, pretože robia „deň aj noc“. Rezort obrany však stále eviduje nedostatok personálu. Priblížil, že aktuálne im chýba zhruba 2 - 3 tisíc zdravotníkov, ktorí môžu robiť stery.

 

"Dôvera vo vás, ktorí sa striedate v službách, v sťažených podmienkach, v ochranných odevoch a so štítmi je v tejto chvíli zo strany verejnosti obrovská," uviedol Naď.

 

 

Ministertvu chýba zdravotníctky personál

Ozbrojeným silám SR (OS SR) sa podľa neho spoločne so samosprávami a ďalšími organizátormi podarilo zabezpečiť logistické a materiálne zabezpečenie celoplošného testovania. 

Šéf rezortu obrany uviedol, že od stredy popoludnia do dnešného rána sa prihlásilo 1100 ľudí a vo väčšine to bol zdravotnícky personál. „Stále je to vážny problém, stále potrebujeme viac zdravotníkov. Potrebujeme zdravotníkov, ktorí môžu robiť samotné stery a potrebujeme tých, ktorí ich aj môžu vyhodnocovať,“ zdôraznil Naď s tým, že sú pripravení na to, aby mobilizovali vybraný personál v niektorých regiónoch, ak to bude nevyhnutné.

 

Súvisiaci článok: Celoplošné testovanie prebehne už tento víkend! Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď

 

Minister obrany to vyhodnotí vo štvrtok popoludní, keď zistí, ako sa napĺňajú jednotlivé pozície a následne sa spojí s predsedom vlády SR Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO).

 

Naď sa spolieha na súkromné nemocnice
Na Slovensku je celkovo 93-tisíc zdravotníckych pracovníkov. „Stále verím, že z 93-tisíc sa nájde 15 až 20-tisíc zdravotníkov, ktorí budú chcieť prísť pomôcť. Ak budeme vidieť, že je v niektorých regiónoch vážny problém, tak budeme veľmi konkrétne povolávať takpovediac so služby tých, ktorí sú v jednotlivých regiónoch potrební,” uviedol Naď. 

 

 

Minister obrany ešte očakáva, že sa celoplošného testovania zapojí aj personál zo súkromnýchOd dnešného dňa (29. októbra) do soboty budú do regiónov prevážať materiál, testy či certifikáty.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér sa vyjadril k účinnosti antigénových testov a negatívnym výsledkom z testovania

 

Kollára obvinil z lobingu

Minister sa ohradil voči predsedovi Slovenskej lekárskej komory Marianovi Kollárovi, ktorý povedal, že sa budú míňať ochranné pomôcky a potom budú chýbať v nemocniciach.

 

img

 

„Opäť klamal. Zabezpečujeme aj my ako rezort obrany ochranné pomôcky z iných zdrojov a každú jednu, čo spotrebujeme teraz, nahradíme tak, aby nič nechýbalo,” dodal.

 

 

Naď tiež potvrdil, že už zabezpečili dostatočný personál OS SR, policajného zboru, finančnej správy, Hasičského a záchranného zboru a aj vo väčšine prípadov aj v rámci samosprávy. Na Slovensku bude v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra od 7:00 do 22:00 celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

 

Prečítajte si tiež: Zákaz vychádzania bude platiť do 8. novembra! Vláda SR informovala aj o výnimkách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies