Viete, čo je to „textxiety“ – alebo ako sa vyrovnať s textovou úzkosťou?

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Viete, čo je to „textxiety“ – alebo ako sa vyrovnať s textovou úzkosťou?

Aj vy ste už možno zažili situáciu, keď vám prišla esemeska, vaše srdce začalo splašene tancovať a žalúdok vám zovrelo od úzkosti? Nepríjemný pocit a zlé predtuchy z prichádzajúcich esemesiek je dnes tak reálny fenomén, že už má dokonca v angličtine aj svoj vlastný výraz – textxiety!

slovakia

left justify in out

Tento termín je odvodený zo slova anxiety – úzkosť, a zahŕňa dnes čoraz viac rozšírený trend, spojený so strachom počas esemeskovej či inej podobnej četovej komunikácie.

Môže to znieť smiešne a paradoxne, ale mnoho ľudí prežíva pri digitálnej písomnej komunikácii rovnako veľké obavy a neistotu, akú má niekto vo chvíli, keď má vystúpiť so svojím prejavom pred veľkým publikom.

Je to však iný druh strachu ako pri hovorení. Pretože práve odlišnosti medzi osobným ústnym a písomným prejavom spôsobujú pochybnosti a úzkosť. Veľa ľudí sice z praktických dôvodov preferuje komunikáciu cez esemesky či čety, no zároveň sa stále viac ľudí obáva, že ich správy budú nesprávne interpretované alebo vytrhnuté z kontextu. Boja sa, že príjemca nepochopí zamýšľaný tón alebo význam ich správ.

To je jedna strana mince, kedy máme úzkosť pri posielaní správ. No prinajmenšom rovnako veľké obavy sa zmocňujú ľudí aj keď správu prijímajú. Často sa nás chytá akýsi nepríjemný pocit naliehavosti; mnohým sa to známe zapípanie a avizovanie esemesky spája s pocitom tlaku  - musím okamžite odpovedať!

To môže viesť k úzkosti, najmä ak z rôznych dôvodov nie sme schopní odpovedať okamžite. Ďalej sa úzkosť – tzv. textxiety prejavuje aj tak, že niekto až posadnuto kontroluje a opravovuje svoje správy, každé jedno slovíčko a čiarku pred ich odoslaním v obave, že akékoľvek znenie alebo formulácia by mohli byť pre druhú stranu problematické, urážlivé, nevhodné...

A niektorí ľudia môžu považovať písanie textových správ za stresujúce jednoducho preto, lebo nedokážu čítať neverbálne signály, na ktoré sa spoliehajú pri osobnom kontakte.

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí bojujú s úzkosťou z písania alebo prijímania textových správ, odborníci, zaoberajúci sa neurológiou odporúčajú využiť špecifickú metódu riadenia mysle (vyvinula ju dr. Caroline Leaf a napísala o tejto téme niekoľko kníh, dostupných aj na našom trhu), ktorá má päť krokov:

Krok 1: Dajte si čas, vnímajte a zapíšte si, ako sa cítite, keď vám príde textová správa. Pokúste sa čo najexaktnejšie analyzovať, prečo vám esemesky spôsobujú úzkosť.

Krok 2: Snažte sa nebojovať proti týmto pocitom, ale zostať pokojní, keď prichádzajú, vedome a pokojne prijímať aj to, ako sa pri tých pocitoch správate, aké telesné pocity ich sprevádzajú.  

Krok 3: Posaďte sa s týmito pocitmi a pokúste sa vniesť do situácie jasno. Použite otázky kto/čo/kedy/kde/prečo, aby ste našli vzorec, ktorý sa skrýva za vašimi reakciami. (Kto, čo je pôvodcom môjho strachu, kedy som ten strach cítil prvý raz/najviac, prečo sa vlastne bojím…)

Krok 4: Keď budete mať pocit, že lepšie chápete príčinu svojej úzkosti, skúste prísť s riešeniami na zmiernenie stresu, ktorý pociťujete pri písaní SMS. To vás privedie ku:

Krok 5: Aktívny prístup. Ide o myšlienku alebo činnosť, ktorú budete denne praktizovať, aby ste si boli jasne vedomí príčin vašich pocitov, ale aj nasledovných postupov, ktoré ich dokážu zmeniť. 

Čo budete robiť každý deň, aby ste si dopriali čas a duševný priestor potrebný na to, aby ste sa vyrovnali s tým, čo vás trápi, a premenili túto situáciu na niečo konštruktívne? Tu je niekoľko príkladov:

  • Stanovte si jasné hranice, kedy a ako často budete písať. Je v poriadku robiť si prestávky od telefónu!
  • Naučte sa odpovedať na správu až po určitom čase, aby ste zmiernili stres, ktorý prichádza s výčitkami, že ste okamžite neodpovedali a zistili, že sa vôbec nič nestane, keď si s odpoveďou dáte na čas!
  • Predtým, ako odpoviete, chvíľu premýšľajte, najmä ak je konverzácia emocionálne nabitá. Vyhnite sa unáhlenej odpovedi, keď ste rozrušení, nahnevaní, alebo znepokojení!
  • Ak určité osoby u vás neustále vyvolávajú textovú úzkosť, zvážte dočasné zablokovanie alebo stlmenie ich správ.
    Buďte k sebe láskaví a uvedomte si, že je normálne robiť chyby, nebyť dokonalí alebo pociťovať úzkosť v komunikácii. Písanie textových správ je forma komunikácie ako každá iná, pri ktorej sme aj omylní a učíme sa.
  • Ak môžete, dajte si telefón do režimu "nerušiť", najmä keď pracujete, sústredíte sa na niečo, oddychujete alebo v noci, keď spíte.
  • Povedzte pokojne ľuďom, že počas určitých hodín neodpovedáte na textové správy.
  • Ak vo vás nejaká správa vyvoláva veľké obavy, možno ju najprv dajte prečítať niekomu inému, komu dôverujete.
  • Pred prečítaním správý, ale aj kedykoľvek inokedy si pripomínajte a pracujte s tým, čo st esa dozvedeli o příčinách svojej úzkosti. Púšťajte ju a premieňajte na zdravé presvedčenia a vzorce správania.

Hlavné je uvedomovať si, že úzkosť z textu nie je nič, za čo by ste sa mali hanbiť! Je v poriadku uvedomiť si to a použiť stratégie na jej zmiernenie. Nazabúdajte, že za každým strachom, nepríjemným pocitom či emočným spúšťačom leží nejaká udalosť, příčina z minulosti, ktorú možno prepísať nanovo!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies