Kabelka od kolektívu MSCHF, ktorá je menšia ako zrnko soli, sa predáva za viac ako 63 000 dolárov

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 12:00 • 2 min
Kabelka od kolektívu MSCHF, ktorá je menšia ako zrnko soli, sa predáva za viac ako 63 000 dolárov

NEW YORK - Miniatúrna kabelka s rozmermi len 657 x 222 x 700 mikrónov (alebo menej ako 0,03 palca na šírku) sa v stredu na online aukcii predala za viac ako 63 000 dolárov.

slovakia

left justify in out

Fluorescenčná žltozelená kabelka, sotva viditeľná ľudským okom, ktorá je založená na populárnom dizajne Louis Vuittona – hoci je to práca newyorského umeleckého kolektívu, nie práca luxusnej značky samotnej.

Skupina MSCHF so sídlom v Brooklyne tvrdí, že jej miniatúrna tvorba s názvom „Mikroskopická taška“ je dosť úzka na to, aby prešla uchom ihly a je menšia ako zrnko morskej soli (hoci to môže závisieť od toho, ako hrubú soľ máte radi). Objekt bol vyrobený s použitím dvojfotonovej polymerizácie, výrobnej technológie použitej na 3D mikrotlačiarenské plastové časti. Predával sa spolu s mikroskopom vybaveným digitálnym displejom, cez ktorý je možné vidieť kabelku.

Propagačná fotografia zobrazuje dizajn podrobnejšie a odhaľuje podpisový monogram Louis Vuitton „LV“. Zdá sa, že kabelka je založená na dizajne tašky francúzskej značky OnTheGo, ktorá sa v súčasnosti predáva v plnej veľkosti za 3 100 4 300 USD.

Predaj bol organizovaný spoločnosťou Joopiter, online aukčným domom založeným americkým hudobníkom, producentom a dizajnérom Pharrellom Williamsom. Hoci Williams v súčasnosti pracuje ako kreatívny riaditeľ mužského oddelenia Louis Vuitton, hlavný kreatívny riaditeľ MSCHF Kevin Wiesner už predtým povedal pre New York Times, že kolektívna organizácia si nevyžiadala jeho povolenie alebo povolenie francúzskej značky používať jeho logo alebo dizajn. "Pharrell miluje veľké klobúky, tak sme mu vyrobili neuveriteľne malú tašku," povedal Wiesner pre New York Times.

Umelecký kolektív MSCHF, založený v roku 2016, sa dostal do titulkov novín kvôli svojim takzvaným „dropom“ neúctyhodných umeleckých projektov, ktoré si často robia srandu zo spotrebiteľského kapitalizmu a zároveň z neho profitujú. Skupina MSCHF bola v súdnom spore s Nike kvôli svojim "Satanovským topánkam", sérii 666 párov upravených Nike tenisiek so satanskými symbolmi a kvapkami skutočnej ľudskej krvi. Spor sa nakoniec vyriešil mimosúdne.

MSCHF je známy aj tým, že "škádlí" svet umenia za svoje excesy – či už predáva sfalšované kresby Andyho Warhola alebo krája obrazy Damiana Hirsta – kolektívna organizácia tiež obrátila svoju pozornosť na luxusnú módu. V roku 2021 skupina roztrhala štyri kabelky Birkin na výrobu sandálov (nazývaných „Birkinstock“), ktoré ponúkla za 76 000 dolárov za pár. Nedávno sa ich kreslené gumové topánky, známe ako “Big Red Boots,” stali obrovským virálnym hitom po tom, čo ich nosili hviezdy ako Doja Cat, Iggy Azalea, Janelle Monáe či Lil Wayne.

Pred predajom v tomto týždni MSCHF odmietla odpovedať na otázky médií o kontexte vytvorení ich kabelky. Jediné vyhlásenie bolo uverejnené spolu s aukciou, v ktorom sa uvádza, že lásku módneho priemyslu v malých taškách vidia „stále viac abstraktnejšiu“ až do tej miery, že doplnok je iba „čisto signifikantným znakom brandu“.

Predchádzajúce malé kožené kabelky si ešte vyžadovali putko na ich nosenie – stávali sa dysfunkčnými a nepríjemnými pre ich "používateľa," dodáva sa vo vyhlásení. "Vynález mikroskopickej kabelky vedie k úplnému logickému záveru. Praktický predmet sa pretaví do šperku, pričom všetka jeho domnelá funkcia sa vyparí; pre luxusné predmety je využiteľnosť dielom anjelov,“ uvádza umelecký kolektív MSCHF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
CNN / Marek Nemček, Foto: MSCHF, Fashionista
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies