V Prahe vykonali zriedkavú operáciu. Pacient čakal na vhodný orgán 122 dní!

NETKY.SK • 22 Október 2021, 16:00 • 2 min
V Prahe vykonali zriedkavú operáciu. Pacient čakal na vhodný orgán 122 dní!

PRAHA - Zriedkavý zákrok vykonali vo Fakultnej nemocnici v pražskom Motole (FNM). Českému rozhlasu (ČRo) to v piatok potvrdil vedúci programu transplantácie pľúc Robert Lischke, ktorý 60-ročného muža pred mesiacom operoval.

slovakia

left justify in out

Pacient, ktorému zlyhali pľúca po ťažkom priebehu ochorenia, bol 200 dní napojený na mimotelový obeh (ECMO). Podľa Lischkeho je to extrémne dlhý čas. Muž bol stále pri vedomí aj sám jedol. Na vhodné pľúca čakal 122 dní.

 

img

 

Náročnú transplantáciu nových pľúc vykonali 19. septembra. "Operácia trvala približne 8 hodín a skončila sa úspešne. Po 5 dňoch bol (pacient) odpojený od mimotelového obehu, asi po 3 týždňoch od ventilátora. Teraz už je u nás na klinike, dýcha spontánne, ale je veľmi slabý, čo je úplne logické. Bude ešte potrebná dlhodobá rehabilitácia," povedal Lischke pre ČRo.

 

Prečítajte si tiež: Maďari testujú liek proti ochoreniu COVID-19

 

Podobných operácií po prekonaní covidu vykonali lekári na svete zatiaľ len desiatky, pripomenul spravodajský portál iROZHLAS.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies