Juventus vylúčia z pohárových súťaží, podľa médií sa dohodol s UEFA

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 09:30 • 2 min
Juventus vylúčia z pohárových súťaží, podľa médií sa dohodol s UEFA

TURÍN - Európska futbalová únia (UEFA) podľa talianskych médií vylúči Juventus Turín z európskych pohárových súťaží v sezóne 2023/2024.

slovakia

left justify in out

Ako informoval denník Corriere dello Sport, rozhodnutie UEFA prišlo po dohode s talianskym klubom. Siedmy tím uplynulého ročníka Serie A by tak mala nahradiť v predkole Európskej konferenčnej ligy (EKL) ôsma Fiorentina. Podľa médií sa Juventus touto dohodou vyhol vyššiemu trestu za finančné machinácie. V hre boli aj sankcie vo výške 20 miliónov eur. Talianska futbalová federácia (FIGC) v máji rozhodla o odobratí desiatich bodov Juventusu Turín, ktorý tak klesol z 2. na 7. miesto tabuľky Serie A, zaručujúce účasť v EKL. Klub dostal trest za nezrovnalosti pri prestupoch a v účtovníctve. 

FIGC v januári vyhovela žiadosti svojich prokurátorov a pôvodne odobrala Turínčanom 15 bodov. Finančný prokurátor uznal Juventus vinným z viacerých finančných priestupkov, ktoré klubu ušetrili zhruba 90 miliónov eur na platoch hráčov. Najvyšší taliansky športový súd však v apríli zrušil Juventusu trest a prípad poslal späť odvolaciemu orgánu FIGC. Na jar klubu hrozilo, že príde o ďalšie body, po dohode s FIGC však uhradil iba pokutu vo výške 718-tisíc eur.

 

UEFA medzitým viedla vlastné vyšetrovanie finančných machinácií v klube. Začiatkom sezóny udelila Turínčanom pokutu vo výške 3,5 milióna eur za porušenie finančnej fair play. Rozhodnutie UEFA o neúčasti klubu v pohárovej Európe prišlo len niekoľko dní pred úvodnými zápasmi. Ak by sa Juventus proti verdiktu odvolal na Športový arbitrážny súd (CAS), prípad by to natiahlo a tím by mohol štartovať v EKL. Pokiaľ by však súd uznal oprávnenosť vylúčenia, trest by sa preniesol do ďalšieho ročníka súťaže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: SITA / AP / Antonio Calanni
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies