V Paríži sa dnes konalo prvé stretnutie francúzsko-nemeckého parlamentu

NETKY.SK • 25 Marec 2019, 16:25 • 2 min
V Paríži sa dnes konalo prvé stretnutie francúzsko-nemeckého parlamentu

PARÍŽ - Dnešný deň bude zaznamenaný ako historický moment, kedy sa v hlavnom meste Francúzska uskutočnila prvá spoločná parlamentná schôdza Francúzska a Nemecka. Cieľom tohto rokovania je nadviazanie užšej spolupráce a prehĺbenie spoločných záujmov v oblasti bilaterálnych stykov. Zhromaždenie tvorilo 100 poslancov, 50 z každej krajiny naprieč celým politickým spektrom, informuje spravodajská stanica BBC

slovakia

left justify in out

.Nové spoločné nemecko-francúzske parlamentné zhromaždenie sa má v budúcnosti stretávať dvakrát do roka, striedavo v Nemecku a vo Francúzsku. Jeho vytvoreniu predchádzalo podpísanie Aachenskej zmluvy, ktorá posilňuje spoluprácu Francúzska a Nemecka v Európe.

 

img

Emanuel Macron a Angela Merkelová podpísali spoločne rozšírenie bilaterálnej Elyzejskej zmluvy z roku 1963 na radnici v nemeckom Aachene 22. januára 2019.

 

Účelom tohto telesa je implementovať zmienený dokument, podpísaný v januári, a monitorovať "záležitosti spoločného záujmu" vrátane zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany. Uznesenia spoločného parlamentu však nebudú mať právnu subjektivitu, a teda nebudú ani spadať pod zákony oboch krajín.

 

img

 

Úlohou nemecko-francúzskeho parlamentného zhromaždenia má byť predovšetkým dohľad nad uplatňovaním Elyzejskej zmluvy, ktorú Berlín a Paríž uzavreli v roku 1963, ako aj novej zmluvy o priateľstve medzi krajinami, podpísanej v Aachene. Zmluva tiež ukladá, že obe krajiny budú zastávať rovnaký postoj a vydávať spoločné vyhlásenia k významným otázkam EÚ, pričom túto stratégiu budú uplatňovať aj v samotnej Únii.

 

img

 

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini je však iného názoru. Zmluvu označuje za "francúzsko-nemeckú os", pričom sa všeobecne očakáva, že v májových voľbách do Európskeho parlamentu bude stáť na čele euroskeptickej aliancie.

 

img

 

Kritický názor na posilňovanie nemecko-francúzskeho spojenectva vyjadril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý varoval, že "posilňovanie spolupráce v malých formátoch nie je alternatívou kooperácie všetkých v Európe".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona