Dobroty z kysnutého cesta

NETKY.SK • 29 Január 2023, 12:00 • 2 min
Dobroty z kysnutého cesta

Pamätáte si na tie časy, keď ste sa nevedeli dočkať víkendu a babičkiných skvelých koláčov? Vyberte si niektorý z nasledujúcich receptov a priblížte si chuť dokonalých domácich koláčov a buchiet.

slovakia

left justify in out

Orechový a makový závin 

 

Suroviny

250 g polohrubá múka 

250 g hladká múka

250 g maslo

50 g kryštáľový cukor

1 KL ocot

štipka soli

20 g droždie

100 ml mlieko

 

Orechová plnka

200 g mleté orechy

150 g kryštálový cukor

75 ml voda

2 PL marhuľový džem

1/2 balíček sušených hrozienok

 

Maková plnka

200 g mletý mak

150 g kryštálový cukor

75 ml voda

citrónová kôra 

 

Postup

Do osladeného mlieka rozdrobíme droždie. Keď napučí, pridáme ho k múke a spolu s ostatnými surovinami spracujeme na doske cesto. Rozdelíme ho na štyri časti a necháme vykysnúť. Vodu s cukrom rozvaríme, vsypeme do nej pomleté orechy a sparíme. Keď plnka vychladne, primiešame džem a hrozienka. Do makovej plnky pridáme umytú a postrúhanú kôru z citróna. Každú časť cesta na doske rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 20*30 cm), rozotrieme naň plnku a zvinieme. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme do zlatohneda.

 

Dobrú chuť!

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies