Na ostrove Kučinoerabu vybuchla sopka

NETKY.SK • 3 Február 2020, 07:02 • 2 min
Na ostrove Kučinoerabu vybuchla sopka

TOKIO - Sopka Šindake na odľahlom ostrove Kučinoerabu v japonskej prefektúre Kagošima sa v pondelok ráno miestneho času prebudila k životu. Informovala o tom televízia NHK.

slovakia

left justify in out

Stĺp popola sa po erupcii dostal do výšky približne sedem kilometrov. Po svahu sopky sa podľa Japonskej meteorologickej agentúry prehnal pyroklastický prúd, teda zmes žeravých plynov, úlomkov magmy a sopečného popola, a veľké kusy skál odvrhlo do vzdialenosti takmer 600 metrov. Nič z toho však nezasiahlo obývané oblasti.

 

 

Naposledy pred 4 rokmi

Agentúra v dôsledku erupcie zvýšila výstrahu na tretí z celkovo piatich stupňov. Úrady vyzvali obyvateľov, aby v okruhu do dvoch kilometrov od krátera dávali pozor na vyvrhované kusy horniny a pyroklastické prúdy.

 

K predchádzajúcej veľkej erupcii sopky Šindake došlo v máji 2015, pričom z ostrova museli dočasne evakuovať všetkých 140 obyvateľov i návštevníkov.

 

Japonsko je domovom viac ako 100 aktívnych sopiek. Ostrov Kučinoerabu leží približne 1200 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Tokio.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies