Japonsko už nie je treťou najväčšou svetovou ekonomikou. Dostáva sa do recesie

NETKY.SK • 15 Február 2024, 17:11 • 2 min
Japonsko už nie je treťou najväčšou svetovou ekonomikou. Dostáva sa do recesie

TOKIO - Japonsko stratilo svoje miesto ako tretia najväčšia svetová ekonomika v prospech Nemecka, keďže ázijský gigant nečakane skĺzol do recesie.

slovakia

left justify in out

Japonsko, ktoré bolo kedysi druhou najväčšou ekonomikou na svete, vo štvrtok zaznamenalo pokles v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch – v štvrtom štvrťroku medziročne pokleslo o 0,4 % po revidovanom poklese o 3,3 % v treťom štvrťroku. V prieskume ekonómov agentúry Reuters sa HDP vo štvrtom štvrťroku výrazne premeškal predpovede rastu o 1,4 %. (Recesia je všeobecne definovaná ako dva po sebe idúce štvrťroky poklesu.)

 

Na medzikvartálnej báze HDP klesol o 0,1 %, v porovnaní s 0,3-percentným rastom očakávaným v prieskume agentúry Reuters.

 

Za celý rok 2023 vzrástol nominálny HDP Japonska v porovnaní s rokom 2023 o 5,7 % a dosiahol hodnotu 591,48 bilióna jenov alebo 4,2 bilióna dolárov na základe priemerného výmenného kurzu v roku 2023. (Nominálny HDP meria hodnotu produkcie v súčasných dolároch bez úpravy o infláciu.) Na druhej strane Nemecko zaznamenalo rast nominálneho HDP o 6,3 % na dosiahnutie 4,12 bilióna eur alebo 4,46 bilióna dolárov na základe minuloročného priemerného výmenného kurzu. 

V reakcii na najnovšie zverejnenie HDP sa benchmark Nikkei 225 vyšplhal o 0,65 % a nakrátko prekonal hranicu 38 000, keďže investori vnímali slabé ekonomické výsledky ako znamenie, že Bank of Japan by mohla oddialiť svoj odchod z dlhotrvajúcej zápornej úrokovej politiky krajiny.

 

Japonský jen sa voči doláru naďalej pohyboval okolo hranice 150 a k 13:55 Tokijského času (23:55 streda ET) sa skupoval za 150,2

 

„Tento hrozný rast sťažuje BOJ sprísnenie politiky,“ uviedol vo štvrtok Charu Chanana, vedúci devízovej stratégie v Saxo Markets.

 

V skoršej poznámke Chanana uviedol, že pokles HDP za tretí štvrťrok „oslabuje presvedčenie, či je inflácia skutočne poháňaná pozitívnym cyklom zvýšených reálnych príjmov a výdavkov“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News / Lim Hui Jie, Foto: NBC News / Xinhua News Agency / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies