Vláda schválila víziu postupov pri budovaní moderného pôdohospodárstva

NETKY.SK • 22 December 2021, 14:04 • 2 min
Vláda schválila víziu postupov pri budovaní moderného pôdohospodárstva

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila Víziu spoločných postupov pri budovaní moderného pôdohospodárstva v horizonte roku 2035. Materiál predložil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Vízia je analyticko-syntetický dokument, skoncipovaný so zámerom pomenovať súčasný stav, východiská a očakávania rozvoja do roku 2027 a 2035, problémy rozvoja a návrh prorozvojových opatrení. Týka sa šiestich oblastí, a to poľnohospodárstva, potravinárstva, lesníctva, ochrana životného prostredia, rozvoja vidieka, pôdohospodárskeho školstva, vedy a výskumu. Vypracovaný je v spolupráci s poľnohospodárskymi a potravinárskymi samosprávami a združeniami. Tie predložili podklady na vypracovanie jej návrhu, analýzu súčasného stavu a koncepčné zámery na rozvoj vo vecne príslušných oblastiach.

 

img

 

Materiál je základným rámcom pre rozvoj oblastí, sektorovú a nadrezortnú spoluprácu všetkých zainteresovaných strán. Ďalej aj pre nastavenie podmienok potrebných na prechod k efektívnemu a konkurencieschopnému pôdohospodárstvu, založenom na ekologicky prijateľných riešeniach v uvedených časových horizontoch. Víziou sú identifikované kľúčové potreby investícií, inovácií, digitalizácie, environmentálnych a krajinotvorných opatrení v jednotlivých oblastiach pôdohospodárstva. Hlavne v kontexte existujúcich a budúcich smerovaní národných a nových výziev vyplývajúcich z medzinárodných politík a rámcových dokumentov na európskej aj globálnej úrovni.

 

Návrh vízie je členený na 11 kapitol vrátane úvodu a záveru, v ktorých sú identifikované problémové oblasti pôdohospodárstva. Ďalej sú v nej uvedené strategické ciele pre rozvoj pôdohospodárstva, komplexná analýza stavu a potenciálu rozvoja poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu v kontexte posúdenia jednotlivých vertikál. Okrem toho aj základné problémy rozvoja v oblasti lesného hospodárstva a udržateľného využívania a ochrany životného prostredia a klímy. Taktiež aj potenciál rozvoja vidieckych oblastí a uspokojenie ich spoločenských požiadaviek a podpora výskumu, inovácií, zdieľania vedomostí a digitalizácie v poľnohospodárstve, lesníctve a na vidieku.

 

Možno vás zaujme: Nezamestnanosť v novembri klesla na 6,64 percenta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies