Minister Juraj Blanár: Stabilita krajín západného Balkánu je v ich členstve v Európskej únii

NETKY.SK • 6 Február 2024, 10:44 • 2 min
Minister Juraj Blanár: Stabilita krajín západného Balkánu je v ich členstve v Európskej únii

RÍM - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár 5. februára 2024 v Ríme rokoval s ministrami krajín neformálneho zoskupenia „Priatelia západného Balkánu“ so západobalkánskymi partnermi. Hlavnou témou stretnutia, na ktorom sa zúčastnili ministerky, ministri a štátni tajomníci zahraničných vecí Talianska, Českej republiky, Rakúska, Grécka, Chorvátska, Slovinska a kandidáti na vstup do Európskej únie z regiónu západného Balkánu, bola podpora akcelerácie ich prístupového procesu do EÚ.

slovakia

left justify in out

Neformálne zoskupenie „Priatelia západného Balkánu” vzniklo v júli 2023 z iniciatívy rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga. Je zamerané na podporu zrýchleného prístupového procesu krajín západného Balkánu do Únie cez posilnenú spoluprácu a politický dialóg, ako aj cez poskytovanie investičnej a grantovej podpory.

„V dnešných časoch je obzvlášť dôležité posilňovať partnerstvá s krajinami, s ktorými zdieľame hodnoty a záujmy. Aj preto sme sa zhodli, že je potrebné posilňovať stabilitu, ekonomickú prosperitu i európsku perspektívu krajín západného Balkánu. Tieto krajiny dostali prísľub členstva do Únie pred vyše 20-timi rokmi a stále sú vzdialené svojmu strategickému cieľu. S výnimkou Bosny a Hercegoviny, ktorá má po decembrovom samite o čosi väčšiu šancu na otvorenie prístupových rokovaní, dynamika otvárania a zatvárania kapitol v rámci prístupového procesu Čiernej Hory alebo Srbska i Albánska stagnuje. Chceme preto pomôcť partnerom napredovať rýchlejšie, a tak stabilizovať región kedysi zmietaný vojnovými konfliktami. Vieme na vlastnom príklade, že cesta k členstvu v EÚ je náročná, no stojí za tú námahu,“ skonštatoval minister Juraj Blanár.

 

Rozširovanie únie je podľa jeho slov v súlade so záujmom Slovenska prehlbovať partnerskú spoluprácu v hospodárskej i investičnej oblasti: „Napríklad obchodná výmena so Srbskom už prevýšila jednu miliardu eur, dobre sú etablované naše výrobné firmy v Bosne a Hercegovine a pokračujú investície aj do oblasti obnoviteľných zdrojov energetiky.”

 

Prítomnosť na fóre využil minister J. Blanár zároveň na sériu bilaterálnych stretnutí. Rokoval so srbským ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom, ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory Filipom Ivanovičom a tiež s ministrom zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Elmedinom Konakovičom. „Zhodli sme sa, že dozrel čas a treba sa spoločnými silami pohnúť dopredu, aby sme sa vyhli frustrácii obyvateľov partnerských krajín. Slovensko sa zasadzuje za vyvážený prístup k integrácii a rovnaký prístup k partnerom z Východného partnerstva únie a západného Balkánu, na ktorý nesmieme zabúdať,” doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Minister Juraj Blanár taktiež rokoval s talianskym podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Antoniom Tajanim, ktorému tlmočil poďakovanie Slovenskej republiky za nasadenie talianskeho obranného protivzdušného systému SAMP/T u nás, ktorý momentálne chráni veľkú časť vzdušného priestoru Slovenska a požiadal o predĺženie pôsobenia talianskeho vojenského kontingentu na ďalšie obdobie.

Minister sa stretol aj s významnou skupinou zástupcov úspešných slovenských krajanov pracujúcich a pôsobiacich v Taliansku a Vatikáne v rozličných oblastiach - od športu, vedeckej činnosti až po duchovnú službu. Položením venca k buste Alexandra Dubčeka, ktorá stojí neďaleko Veľvyslanectva SR v Ríme na Bratislavskom námestí od roku 2011, si uctil pamiatku tohto slovenského velikána.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies