Alexej Navaľnyj má v Rusku čoraz menší vplyv. Všetkým jeho organizáciám zastavili činnosť!

NETKY.SK • 6 August 2021, 21:29 • 2 min
Alexej Navaľnyj má v Rusku čoraz menší vplyv. Všetkým jeho organizáciám zastavili činnosť!

Ruský opozičný politik a tvrdý odporca prezidenta Vladimíra Putina to bude mať s presadzovaním svojich názorov v Rusku ešte ťažšie ako doteraz.

slovakia

left justify in out

V Rusku sa už onedlho uskutočnia parlamentné voľby. Krajina, podľa opozície, zakázala práve z tohto dôvodu činnosť všetkých organizácií kritika Kremľa Alexeja Navaľného.   

 

Vyvrcholilo to v podstate už v júni tohto roka, keď boli Navaľného organizácie vyhlásené za extrémistické a všetci jeho spojenci dostali zákaz kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. 

 

img

 

Ako uvádza Nový čas, ministerstvo spravodlivosti v piatok pridalo na svoj zoznam zakázaných organizácií tri skupiny s väzbami na Navaľného – vrátane jeho nadácie Fond boja proti korupcii (FBK).

 

Navaľného prívržencov neochromilo ani to, keď museli opustiť krajinu. Rusko podniklo akciu na zrušenie ich kancelárií, aby ochránilo vládny aparát pred propagandou. Aj zo zahraničia sa snažia o očisťovanie svojej vlasti. 

 

Navaľnyj vo svojej júnovej výzve z väzenia, kam sa dostal vo februári za údajnú spreneveru, oslovil stúpencov, aby pred voľbami potrestali členov vládnucej strany tým, že ich odstavia od moci.

 

Porušil nariadenie 

Moskovský súd v piatok vymeral bratovi väzneného aktivistu Alexeja Navaľného ročný podmienečný trest za to, že v rozpore s pandemickými opatreniami zvolával pouličné protesty. Demonštrácie a iné masové podujatia boli v Rusku počas pandémie zakázané.

 

Rovnakým obvineniam čelí viacero ďalších Navaľného spolupracovníkov. Terčom represií sa stali po tom, čo v januári Ruskom otriasli masové demonštrácie proti zatknutiu opozičného politika.

 


Štyridsaťpäťročného Alexeja Navaľného, ktorý patrí medzi najvplyvnejších kritikov prezidenta Vladimira Putina, vo februári odsúdili na 2,5 roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia z roku 2014. Vtedy mu dali za vinu spreneveru, ktorá však bola podľa Navaľného vyfabrikovaná. V rovnakej kauze odsúdili aj jeho brata Olega, ktorý si vo väzení odsedel tri a pol roka.

 

img


Opozičného lídra zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou. Podľa Navaľného stál za útokom Kremeľ. Ruské úrady to odmietajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies