Turistické trasy vhodné aj pre rodiny s deťmi

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 16:07 • 2 min
Turistické trasy vhodné aj pre rodiny s deťmi

Mama, kedy tam už budeme? Aj vy ste už určite počuli túto otázku z úst vašich ratolestí a to nielen cestou autom, ale aj pri vychádzkach či horskej turistike.

slovakia

left justify in out

Deti jednoducho potrebujú vedieť, ako dlho budú ešte kráčať, kedy si budú môcť posedieť vo vytúženom cieli a čo presne ich tam čaká. Aby sme schopnosti detí neprecenili, mali by sme vedieť, akú dlhú vzdialenosť sú schopné v ich veku odkráčať. Preto vám prinášame prehľad o tom, koľko kilometrov zvládnu deti prejsť a tiež niekoľko užitočných tipov na turistiku či dovolenku na Slovensku vhodnú aj pre rodiny s deťmi.

 

Akú dlhú trasu zvládne moje dieťa?

Deti do 3 rokov odporúčame niesť v turistickom nosiči alebo zvoliť trasu schodnú s kočíkom. Deti od 4 do 7 rokov zvládnu 3-7 km po svojich. Deti od 8 rokov prejdú 9-10 km a deti staršie ako 10 rokov 16 km a viac.

 

img

 

Tipy na turistické trasy na Slovensku

 

Hrad Pajštún

Názov Pajštún nesie zrúcanina hradu neďaleko Bratislavy, pri obci Borinka. Z pôvodne stredovekého hradu sa dodnes zachovali už len zvyšky murív. Napriek tomu vedie na toto miesto veľmi príjemná prechádzková trasa začínajúca pri kostole v obci Borinka, kde môžete nechať zaparkované svoje auto. Sledujte červenú turistickú značku, ktorá vás od kostola a obchodu navedie do bočnej uličky na sever. Ďalej prejdete okolo požiarnej zbrojnice až k nespevnenej ceste za obcou. Pokračujte po nej, neskôr kráčajte po vrstevnici, cez lúku, z ktorej sa vám naskytne krásny výhľad na celú obec Borinka, a na záver okolo studničky. Posledný úsek trasy je pomerne strmý, no odmenou vám bude prekrásny výhľad zo skalného brala. Dĺžka. 4 km, čas 3 h, prevýšenie 227 m.

 

Náučný chodník Jánošíkové diery

Medzi najkrajšie turistické trasy NP Malá Fatra určite patria Jánošíkové diery. Je to sústava kaňonov, vodopádov a rôznych skalných útvarov s originálnou flórou, po stáročia formovaných Dierovým potokom. Náučný chodník sa rozdeľuje na Dolné diery, Horné a Nové, pričom úsek Dolné diery (malý okruh) je najmenej náročný a vhodný aj pre rodiny s malými deťmi. Východzím bodom je Hotel Diery, kde môžete zaparkovať svoje auto. Dĺžka Dolné diery: 5 km, čas: 2 h, prevýšenie: 165 m.

 

Po hrebeni Malej Fatry

Pohodová turistika s dych berúcimi výhľadmi sa ponúka na hrebeni Malej Fatry. Autom sa môžete prepraviť do Vrátnej doliny, kde môžete svoje vozidlo zaparkovať, a vyveziete sa kabínkovou lanovkou na Chleb. Odtiaľ máte viacero možností: buď vystúpite na Veľký Kriváň (1709 m) alebo prejdete po hrebeni na Poludňový grúň (1490 m) a naspäť. Zostupovať dolu z Poludňového grúňa vám s deťmi rozhodne neodporúčame, pretože tento zostup je priveľmi strmý. Malá Fatra ponúka svojim návštevníkom však oveľa viac krásnych turistických trás, či rovno možnosť prejsť celú hrebeňovku. Využite možnosť ubytovať sa v tejto lokalite a objavte ich jednu po druhej. Ideálne ubytovanie ponúkajú napríklad chaty na prenájom.

 

Súľovské skaly

Sústava skalných zoskupení pri obci Súľov, neďaleko Žiliny, je unikátny prírodný úkaz a vyhľadávanou turistickou trasou pre všetky vekové kategórie, avšak čo sa detí týka, odporúča sa pre deti staršie ako 10 rokov. Najľahšia, napriek tomu však stále strmá trasa, vedie po modrej turistickej značke z obce Súľov-Hradná, kde môžete nechať zaparkované auto, cez Roháčske sedlo až hore, k jaskyni. Náučný chodník dĺžka: 7,5 km, čas 3 h, prevýšenie 290 m.

 

Haluzický kostol a Haluzická tiesňava

V oblasti Bielych Karpát, neďaleko Nového Mesta nad Váhom, sa nad obcou Haluzice týčia zvyšky románskeho kostolíka. Potom, čo sa dosýta potešíte výhľadom od kostolíka, môžete v objavovaní pokračovať smerom dolu k Haluzickej tiesňave. Tvorí ju hlboký kaňon vytvorený eróziou Haluzického potoka. Je 1 km dlhý, 50 m hlboký a 200 m široký. Trasa tiesňavou nie je vhodná pre kočíky, inak je však vhodná aj pre malé deti. Dĺžka: 1,1 km, čas: 1 h, prevýšenie: 35 m.

 

Vodopád Skok

Aj túto jednoduchú túru môžu absolvovať rodiny s deťmi. Východzím bodom je Štrbské pleso, odkiaľ vedie žltá turistická značka. Pokračujeme Mlynickou dolinou najskôr lesom, neskôr kamenistým chodníkom s prekrásnymi výhľadmi do samotnej doliny a na okolité štíty. Dĺžka: 11 km, čas: 2:45 h, prevýšenie: 442 m.

 

Popradské pleso

Aj na Popradské pleso vedie turistická trasa rovnako zo Štrbského plesa. Začína za Hotelom Patria, kde najskôr po červenej značke vojdete do lesa, neskôr sa na rázcestí rozhodnete, či chcete pokračovať lesom (vpravo) alebo po skalnatom chodníku (vľavo). Po príchode na Popradské pleso sa môžete občerstviť chutným jedlom a načerpať sily na cestu späť. Dĺžka: 10 km, čas: 3 h, prevýšenie: 270 m.

 

Hrebienok

Trasa zo Starého Smokovca na Hrebienok je pre rodiny s deťmi prichádzajúce do Tatier mimoriadne obľúbená. Ak si chcete dať do tela, vyberte sa pešo. Trasu zvládnu aj vaše deti. V prípade, že však smerujete vyššie, napríklad na Zamkovského chatu (aj tento úsek je vhodný pre deti), môžete si časť cesty uľahčiť tým, že sa na Hrebienok vyveziete lanovkou. V zime vás v cieli vašej cesty určite očarí ľadový dóm, v ktorom budete môcť obdivovať sochy vytesané z ľadových blokov. V každom ročnom období sa tu môžete občerstviť v reštaurácii a bez obáv sa odfotiť s medveďmi. Báť sa ich netreba, pretože sú z dreva.

 

img

 

Možno vás zaujme: Boris Kollár otvoril 60. schôdzu parlamentu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies