Podceňované EQ: Emocionálna inteligencia sa skladá z piatich zložiek. Spĺňaš ich všetky?

NETKY.SK • 4 Január 2024, 12:00 • 2 min
Podceňované EQ: Emocionálna inteligencia sa skladá z piatich zložiek. Spĺňaš ich všetky?

Emocionálna inteligencia je nevyhnutná pre dobrú medziľudskú komunikáciu. Niektorí odborníci sa domnievajú, že táto schopnosť je pri určovaní životného úspechu dôležitejšia ako samotné IQ. Našťastie existujú veci, ktoré môžete urobiť na posilnenie vlastnej sociálnej a emocionálnej inteligencie.

slovakia

left justify in out

Emocionálna inteligencia (EI alebo EQ pre „emocionálny kvocient“) je schopnosť vnímať, interpretovať, demonštrovať, kontrolovať, hodnotiť a používať emócie na efektívnu a konštruktívnu komunikáciu s ostatnými. Táto schopnosť vyjadrovať a ovládať  emócie  je nevyhnutná, ale rovnako dôležitá je aj schopnosť porozumieť emóciám druhých, interpretovať ich a reagovať na ne. 

Niektorí odborníci tvrdia, že emocionálna inteligencia je pre úspech v živote dôležitejšia ako IQ.

Zamyslenie sa pred reakciou

Emocionálne inteligentní ľudia vedia, že emócie môžu byť silné, ale aj dočasné. Keď sa stane veľmi nabitá emocionálna udalosť, ako je hnev na kolegu, emocionálne inteligentná reakcia by mala trvať nejaký čas, kým zareagujete. 

To umožňuje každému upokojiť svoje emócie a racionálnejšie premýšľať o všetkých faktoroch okolo hádky.

Ľudia so silnou emocionálnou inteligenciou sú schopní zvážiť perspektívy, skúsenosti a emócie iných ľudí a použiť tieto informácie na vysvetlenie, prečo sa ľudia správajú tak, ako sa správajú.

Emocionálna inteligencia je nevyhnutná pre dobrú medziľudskú komunikáciu. Niektorí odborníci sa domnievajú, že táto schopnosť je pri určovaní životného úspechu dôležitejšia ako samotné IQ. Našťastie existujú veci, ktoré môžete urobiť na posilnenie vlastnej sociálnej a emocionálnej inteligencie.

Dôležitosť EQ

Emócie vás môžu viesť k tomu, aby ste konali bez premýšľania. 

Emocionálna inteligencia vám môže pomôcť vyhnúť sa situáciám, keď by ste mohli konať impulzívne, a nie fakticky. Pochopenie a zvládnutie emócií svojich a druhých vám môže pomôcť byť úspešnejšími vo vašom osobnom a profesionálnom živote.

Emocionálna inteligencia môže hrať veľkú úlohu, na:

- vedenie ťažkých rozhovorov bez toho, aby ste zranili city iných

- riadenie svojich emócií keď sa cítite stresovaní alebo preťažení

- zlepšenie vzťahov s ostatnými

- riešenie konfliktov

- koučovanie a motiváciu

- vytváranie prostredia na spoluprácu

Emocionálna inteligencia je schopnosť rozpoznať, porozumieť a riadiť svoje vlastné emócie, ako aj schopnosť porozumieť a ovplyvňovať emócie druhých. Znamená to uvedomiť si, že emócie riadia správanie a ovplyvňujú ľudí buď pozitívne alebo negatívne.

Empatia voči sebe aj iným

Emocionálne inteligentní ľudia sú nielen dobrí v premýšľaní o tom, ako sa môžu cítiť iní ľudia, ale sú tiež zbehlí v chápaní svojich vlastných pocitov. Sebauvedomenie umožňuje ľuďom zvážiť množstvo rôznych faktorov, ktoré prispievajú k ich emóciám.

Veľká časť emocionálnej inteligencie spočíva v schopnosti premýšľať a vcítiť sa do toho, ako sa cítia iní ľudia. To často zahŕňa zváženie toho, ako by ste reagovali, keby ste boli v rovnakej situácii.

Dr. Goleman a ďalší sociálni vedci propagovali koncept testu kvocientu emocionálnej inteligencie (EQ), ktorý slúži ako náprotivok k tradičnejším testom inteligenčného kvocientu (IQ). 

Zatiaľ čo tradičný IQ test sa snaží vyhodnotiť schopnosť jednotlivca učiť sa nové informácie, test emocionálnej inteligencie sa snaží vyhodnotiť schopnosť jednotlivca úspešne jednať s ostatnými. Na tento účel sa testové otázky EQ zameriavajú na hodnotenie mäkkých zručností, ako je sebauvedomenie, sociálne povedomie, riadenie vzťahov a empatia.

Päť zložiek emocionálnej inteligencie

Goleman vo svojej knihe predstavuje päť kategórií emocionálnej inteligencie:

Sebauvedomenie: Človek má zdravý zmysel pre sebauvedomenie emočnej inteligencie, ak rozumie svojim silným a slabým stránkam a tomu, ako ich činy ovplyvňujú ostatných. Osoba s emocionálnym sebauvedomením je zvyčajne vnímavá ku konštruktívnej kritike a dokáže sa z nej poučiť viac ako osoba, ktorá emocionálne sebauvedomenie nemá.

Sebarkontrola: Osoba s vysokou emocionálnou inteligenciou môže prejavovať svoje emócie zdržanlivosťou a kontrolou.

Motivácia: Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou sú motivovaní, odolní a poháňaní skôr vnútornými ambíciami, než by sa nechali ovplyvňovať vonkajšími silami, ako sú peniaze alebo prestíž.

Empatia: Empatický človek má súcit a dokáže sa spojiť s inými ľuďmi na emocionálnej úrovni, čo im pomáha skutočne reagovať na obavy iných ľudí.

Sociálne zručnosti: Ľudia, ktorí sú emocionálne inteligentní, si dokážuvybudovať dôveru k iným ľuďom a dokážu si rýchlo získať rešpekt od ľudí, ktorých stretnú.

Sociálne zručnosti

Skutočné emocionálne porozumenie zahŕňa viac než len pochopenie svojich vlastných emócií a emócií iných. Musíte byť tiež schopní použiť tieto informácie vo svojich každodenných interakciách a komunikácii. Schopnosť dobre komunikovať s ostatnými je teda dôležitou zručnosťou emočnej inteligencie.

Sociálne zručnosti, ako je aktívne počúvanie, verbálna a neverbálna komunikácia a presvedčivosť, vám umožňujú budovať zmysluplné vzťahy s ostatnými a rozvíjať lepšie porozumenie im i sebe.

Tieto zručnosti sú dôležité aj na pracovisku. V profesionálnom prostredí majú manažéri prospech z využívania sociálnych zručností na budovanie vzťahov a spojení so zamestnancami. Pracovníci tiež ťažia z toho, že si môžu vybudovať silný vzťah s vedúcimi a spolupracovníkmi.

Ako zlepšiť sociálne zručnosti

Pýtajte sa otvorené otázky,

Všímajte si sociálne zručnosti iných ľudí,

Cvičte dobrý očný kontakt,

Precvičte si svoje sociálne zručnosti,

Cvičte aktívne počúvanie,

Prejavte záujem o ostatných,

Prelomte ľady, aby ste mohli začať konverzáciu,

Sledujte reč tela.

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/what-is-emotional-intelligence-2795423

https://www.techtarget.com/searchcio/definition/emotional-intelligence

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/emotional-intelligence

https://www.verywellmind.com/components-of-emotional-intelligence-2795438

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: powercoaching.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies