Jadrová energia má zásadným spôsobom prispieť k zabezpečeniu dostatku energie aj k dekarbonizácii

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 12:45 • 2 min
Jadrová energia má zásadným spôsobom prispieť k zabezpečeniu dostatku energie aj k dekarbonizácii

BRUSEL - Na historicky prvom Jadrovom samite (Nuclear Energy Summit) v Bruseli až 36 krajín, vrátane Číny, Indie a USA, hovorilo o nenahraditeľnom význame jadrovej energie pri zabezpečení dostatku zdrojov pre bežnú spotrebu aj priemysel. Diskutujúci zároveň zdôraznili nezastupiteľnú úlohu jadrovej energie pri prechode od fosílnych palív.

slovakia

left justify in out

Jednou z tém na samite boli aj formy financovania výstavby nových zdrojov i prípadné predlžovanie životnosti existujúcich reaktorov. Francúzsko v tejto veci vyvíja iniciatívu, aby sa do financovania týchto projektov vo väčšej miere zapojili multilaterálne inštitúcie, ako sú Svetová banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj, alebo ich ekvivalenty z Ázie či Ameriky.

„Som veľmi rád, že Európska únia je schopná meniť svoj pohľad na vec. Keď sme v roku 2007 hovorili o začatí výstavby nových blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach, boli sme  kritizovaní. Dnes sa situácia zmenila a spoločne tu deklarujeme záujem zabezpečiť dostatok elektrickej energie, ktorú v Európe potrebujeme, napríklad aj na výrobu automobilov,“ povedal účastníkom samitu predseda vlády Slovenskej republiky (SR) Robert Fico. 

„Chcem energeticky silné Slovensko, ktorého základom bude bezpečná a stabilná výroba v jadrových elektrárňach, ktoré budeme dopĺňať alternatívnymi zdrojmi. Vláda preto bude pracovať nielen na dokončení výstavby nových blokov v Mochovciach, ale budeme podnikať kroky aj na to, aby sme na Slovensku mohli postaviť úplne nový jadrový zdroj,“ zdôraznila podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Na záver samitu krajiny podpísali spoločné vyhlásenie, ktorým sa štáty zaväzujú vytvárať podmienky umožňujúce podporu a konkurencieschopné financovanie predĺženia životnosti existujúcich jadrových reaktorov a výstavby nových jadrových zdrojov.

Organizátorom historicky prvého Jadrového samitu v Bruseli bola okrem belgickej vlády aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Slovensko na samite zastupoval premiér SR Robert Fico a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MH SR, Foto: Energy - European Commission - European Union
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies