Iracká armáda útočí už zo vzduchu: Militanti napadli hlavnú rafinériu

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 10:13 • 2 min
Iracká armáda útočí už zo vzduchu: Militanti napadli hlavnú rafinériu

BAGDAD - Iracké vládne sily využili svoje obmedzené vzdušné kapacity a zasiahli proti militantom postupujúcim zo severu smerom na Bagdad zo vzduchu.

slovakia

left justify in out

Armáda bojuje proti extrémistom z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a jeho spojencom v provinciách Dijálá a Saláhaddín po tom, čo minulý týždeň obsadili druhé najväčšie mesto Mósul. Postupujú aj na západe, kde nové boje hlásia z mesta Ramádí. V hlavnom meste si bohatší obyvatelia robia zásoby vody a jedla. V stredu zaútočili sunitskí islamisti na najväčšiu irackú ropnú rafinériu v meste Bajdží severne od Bagdadu.

 

Premiér Núrí al-Málikí v utorok vystúpil spolu so sunnitskými moslimskými a kurdskými lídrami v televízii a vyzval na národnú jednotu. V nezvyčajne ostrom prejave obvinil sunnitskú Saudskú Arábiu, že podporuje islamistov z ISIL. Odvolal tiež štyroch armádnych veliteľov preto, že sa im nepodarilo zastaviť ich napredovanie. Jedným z nich je aj najvyšší veliteľ v provincii Ninive, kde militanti zaznamenali prvé úspechy. Do Bagdadu už medzičasom dorazil veliteľ elitných iránskych revolučných gárd, aby pomohol irackej armáde skoordinovať kampaň proti povstalcom. 

 

Sunnitskí extrémisti z ISIL sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. V Iraku majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít a postupujú pozdĺž Tigrisu na Bagdad. Chvália sa pri tom masakrovaním stoviek vojakov, ktorí im pri ich postupe padnú do rúk. Premiér irackého autonómneho Kurdistanu Nečirvan Barzani v tejto súvislosti varoval, že Irak sa možno neudrží pohromade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies