Igor Matovič a jeho nahnevaný status. Čo ho tak rozohnilo?

NETKY.SK • 16 December 2021, 06:33 • 2 min
Igor Matovič a jeho nahnevaný status. Čo ho tak rozohnilo?

BRATISLAVA - Igor Matovič reagoval na občianske združenie (OZ) NKKC, iniciátora vzniku centra, ktoré v stredu prezentovalo spracovanú štúdiu realizovateľnosti projektu, ohodnotenú Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

"Ak raz nejaké Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC) v Bratislave bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len nešuchne," napísal Matovič na sociálnej sieti.

 

 

Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

 

img

 

"Dnes sa v médiách rozšírila správa, ako bola za najlepšiu lokalitu pre nové kongresové centrum v Bratislave vybraná lokalita Istropolisu. Pozerám ako puk, a čo nevidím, výber vraj robilo občianske združenie zložené z ľudí, ktorí si ešte u Pellegríniho vylobovali 60 miliónov na ich projektík kongresového centra v Istropolise," dodal Matovič ešte včera.

 

Matovič tvrdí, že združenie robilo zbytočnú nadprácu a jeho výber si môžu "strčiť". "Utrite si zobáky, zbytočne ste robili nadprácu. Váš výber si strčte, kam chcete."

 

img

 

OZ NKKC, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy. "Definovali sme projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte NKKC v Bratislave," uviedlo združenie.

 

Štúdiu malo OZ NKKC za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020, ktorej v tom čase predsedal práve Matovič. Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by boli pre NKKC najvýhodnejšie.

Spracovanú a ohodnotenú štúdiu zverejní združenie na svojom webe. Deklaruje, že jeho pracovná skupina oslovila v súvislosti s projektom NKKC 13 subjektov z verejného, súkromného i cirkevného prostredia, z toho osem reagovalo a postupnými diskusiami sa vo finále hodnotili tri developerské projekty.

 

Jeden z finálnych uchádzačov, developer J&T Real Estate s projektom Nové Lido, vníma celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu NKKC ako netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

 

OZ NKKC to odmieta a tvrdí, že všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť, avšak pracovná skupina ich posudzovala z viacerých kritérií a pri rozhodovaní prihliadala na najmenej rizikový projekt. Podľa združenia zároveň nič nie je jasné, pretože sa s nikým ešte nepodpísali zmluvy a debaty sú len na začiatku.

 

Možno vás zaujme: Priplatia si nezaočkovaní za zdravotnú starostlivosť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies