Napätím okolo Iránu je Rusko znepokojené

NETKY.SK • 15 Máj 2019, 14:45 • 2 min
Napätím okolo Iránu je Rusko znepokojené

BAGDAD - Kremeľ v stredu vyjadril znepokojenie nad tým, že napätie okolo Iránu sa stupňuje aj napriek ubezpečeniam amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý počas návštevy Ruska uviedol, že Washington sa o vojnu neusiluje. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ si všímame pokračujúcu eskaláciu napätia, čo sa týka tejto veci," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov deň po tom, ako sa Pompeo stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Kremeľ varoval, že americká stratégia vyvíjania "maximálneho nátlaku" na Irán v súvislosti s jeho jadrovým programom neprinesie zamýšľaný efekt.

 

USA minulý týždeň do oblasti Perzského zálivu v reakcii na údajné hrozby zo strany Iránu vyslali útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj strategické bombardéry. Spojené štáty v piatok taktiež ohlásili, že na Blízky východ presunú aj protiraketový systém typu Patriot.

 

 

Washington v tejto súvislosti varoval pred bližšie nešpecifikovanými hrozbami zo strany Iránu a jeho spojencov, ktoré podľa neho bezprostredne ohrozujú amerických občanov a záujmy na Blízkom východe.

 

Spojené štáty tiež nariadili, aby z amerického veľvyslanectva v irackej metropole Bagdad odišli všetci zamestnanci, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre základné fungovanie diplomatickej misie.

 

Iránska agentúra ISNA s odvolaním sa na dobre informovaného predstaviteľa miestnej jadrovej agentúry v stredu uviedla, že Irán oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú v roku 2015 uzavrel so svetovými veľmocami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies