Židia slávia Sviatok stánkov

NETKY.SK • 12 Október 2022, 13:54 • 2 min
Židia slávia Sviatok stánkov

BRATISLAVA - Poznáte aj vy niektorý zo židovských sviatkov? Profesor Pavel Traubner nám priblížil ďalší z nich, Sukkot, ktorý si Židia pripomínajú práve tento týždeň.

slovakia

left justify in out

Čestný predseda Židovskej náboženskej obce na Slovensku, prof.Pavel Traubner pre Netky povedal, že Sukkot je sviatok trvajúci 7 dní, nastupuje po 2 najváženejších židovských sviatkoch, a to Novom roku- Rosh Hasana a najvýznamnejšom židovskom sviatku- Dni zmierenia- Jom Kipur, kedy Najvyšší rozhoduje o každom jedincovi, o jeho zápise do Knihy života.

,,Sukkot je sviatok príjemný a veselý.

Jeho význam je najmä dvojaký: jednak pripomína útek Židov pod vedením Mojžiša púšťou, a jednak je aj oslavou zberu obilia, plodov, vína. Charakteristické je , že v židovských domácnostiach a synagógach sa stavajú stany – sukka- ktorých strechu tvorí lístie či čečina, s otvormi, cez ktoré vidieť  hviezdy, ´´ dodáva profesor Traubner.  Ako ďalej hovorí, typické je požehnávanie 4 stromovými plodmi, ktoré tvoria citrusový plod, prúty vŕby, zelené listy myrty a palmové listy. Je to sviatok veselý, prvé 2 dni sú označené ako JOM TOV. Podľa slov profesora Traubnera niektorí trávia pod stanom deň i noc, rozsvecujú sa sviece, prítomní sa modlia, konzumuje sa slávnostná kóšerná strava, je sa takzvaný Kiduš, čo je pohostenie pre všetkých. Títo ochutnávajú chalu- barches s medom. Ďalšie 3 dni- Chol Hamoed sa trávia pod stanom , dotýkajú sa uvedených rastlín, modlia sa a zabávajú sa. Posledné 2 dni , tzv. Simchat Tora- Jom TOV Židia tancujú s tórou v Synagóge. Tento sviatok je veľmi príjemný a lahodiaci židovskej duši. CHAG SAMEAH SUKKOT, odkazuje všetkým pán profesor Pavel Traubner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies