Testovanie by malo byť zamerané na ohniská nákazy, školy a u zamestnávateľov, tvrdí strana SaS

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 16:43 • 2 min
Testovanie by malo byť zamerané na ohniská nákazy, školy a u zamestnávateľov, tvrdí strana SaS

Sloboda a Solidarita navrhuje prijatie Národnej stratégie testovania. Podľa predsedníčky Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej by sme sa mali zamerať na testovanie v ohniskách, na školách, u zamestnávateľov. Rozbehnúť by sa malo aj samotestovanie.

slovakia

left justify in out

„Nepodporíme riešenia, ktoré budú obsahovať plošné testovanie, testovacia stratégia musí byť navrhnutá lepšie,” povedala na dnešnej tlačovej besede Jana Bittó Cigániková.


Test by podľa SaS nemali ľudia potrebovať pri ceste do práce, pri pobyte v prírode, ani po očkovaní alebo v prípade, že majú protilátky. Klub tiež navrhuje, aby sa posilnilo sekvenovanie, aby sa zvýšili kapacity trasovania a aby sa zaviedla e-karantena a zároveň aj štátna, v prípade potreby i hotelová karanténa. Zmeny by taktiež uvítali aj v oblasti očkovania.

 

Rozbehnúť by sa podľa SaS mala kampaň, chceli by znížiť vekový limit na registráciu a zároveň by mali mať ľudia možnosť vakcínu si vybrať.

 



Členovia strany taktiež navrhujú viaceré zmeny v COVID automate. „Nemyslíme si, že je potrebné ho sprísňovať alebo uvoľňovať, ale skôr zjednodušiť, aby sa v nom ľudia vyzvali," zhrnula Cigániková. Tvrdí, že uvoľňovanie by malo prebiehať po siedmich dňoch od prehodnotenia jednotlivých ukazovateľov avšak za predpokladu, že parametre sa budú vyvíjať priaznivo už dve merania po sebe.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Strana SaS stojí za Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv a jeho riaditeľkou Zuzanou Baťovou

 

Sledovanie hospitalizácií by bolo nutné iba v horších fázach. Podľa návrhov SaS by sa v treťom stupni varovania mohli otvoriť exteriérové aktivity, ako napríklad terasy. Za nevyhnutné však v aktuálnej situácii považujú prijatie odškodňovacieho a protipandemického zákona, ako aj novelu zákona o hospodárskej mobilizácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies