Bývalým komunistickým predstaviteľom odoberú dôchodkové benefity

NETKY.SK • 24 Február 2021, 12:36 • 2 min
Bývalým komunistickým predstaviteľom odoberú dôchodkové benefity

BRATISLAVA - Vznikne pracovná skupina, ktorá sa zameria na dôchodkové benefity bývalých komunistických predstaviteľov a ich blízkych.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes zriadila pracovnú skupinu pre odobratie nezaslúžených benefitov v oblasti dôchodkového zabezpečenia predstaviteľom komunistického režimu. Túto pracovnú skupinu bude viesť buď minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, alebo ním poverený zástupca.

 

img

 

Členov tejto skupiny by mal minister práce ustanoviť do 1. marca. Následne by mal do 30. apríla informovať vládu o záveroch a odporúčaniach pracovnej skupiny.

 

img

Cieľom skupiny je pri odobratí nezaslúžených benefitov odborne posúdiť najvhodnejšiu metódu, vrátane jej konkrétneho legislatívneho prevedenia. Za úlohu majú i pripraviť potrebné odborné podklady, najmä z oblasti dôchodkového zabezpečenia.

 

img

 

Dôvodom je príprava návrhu zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu. Skupina by mala nájsť aj riešenie v súvislosti s pretrvávajúcimi problémami štátnych orgánov pri plnení povinností podľa zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení Ústavu pamäti národa.

Činnosť pracovnej skupiny je zameraná na dôchodkové dávky poberané vrcholovými politickými predstaviteľmi komunistického režimu, príslušníkmi jeho ozbrojených zložiek a funkcionármi inštitúcií zodpovedných za riadenie týchto zložiek

 

img

 

Zameria sa aj na dôchodkové dávky ich najbližších príbuzných, teda vdov a vdovcov. Ich výška je totiž odvodená od nezaslúžených benefitov, respektíve dôchodkov, zmienených predstaviteľov komunistického režimu.
 

Súvisiaci článok: Poslanci rozhodli, že námestia či ulice nesmú byť pomenované po komunistoch, v parlamente sa strhla vášnivá diskusia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies