Imigrácia do 35 krajín OECD dosiahla vlani rekordný počet päť miliónov prisťahovalcov

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 16:46 • 2 min
Imigrácia do 35 krajín OECD dosiahla vlani rekordný počet päť miliónov prisťahovalcov

PARÍŽ - Imigrácia do 35 najbohatších krajín sveta a medzi nimi dosiahla v roku 2016 rekordných päť miliónov trvalých prisťahovalcov, informovala dnes vo svojej výročnej správe o migračných trendoch Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Uviedla, že takýto prepočet vyplýva z predbežných údajov, ktoré sú k dispozícii. Ide o najvyššiu úroveň od začiatku svetovej hospodárskej krízy v roku 2008.

slovakia

left justify in out

Hlavným dôvodom nárastu imigrácie v rokoch 2015 a 2016 bol príchod utečencov a ďalších ľudí z humanitárnych dôvodov. V krajinách OECD v každom z týchto rokov zaregistrovali 1,6 milióna žiadostí o azyl.

 

Najvyššie percento žiadostí o azyl k počtu obyvateľov dostalo vlani v rámci OECD Nemecko, deväť percent na tisíc obyvateľov populácie. Nasledujú Rakúsko a Grécko so 4,5 percentom žiadostí na tisíc obyvateľov.

 

Hlavnými zdrojovými krajinami migrantov v roku 2015 boli Čína, Sýria, Rumunsko, Poľsko a India.

 

Významnú zložku migrácie tvoria študenti, v roku 2014 sa do vyššieho vzdelávania v rámci krajín OECD zapojili tri milióny medzinárodných študentov. Viac ako pätina z nich prišla z Číny.

 

Takmer 1,5 milióna pracovníkov krajín Európskej únie vyslali ich zamestnávatelia do ďalších členských krajín EÚ na základe európskej smernice, ktorá oslobodzuje zamestnávateľov od povinnosti rešpektovať miestne dohody o mzdách a umožňuje im platiť za nich príspevky na sociálne zabezpečenie v ich domovskej krajine.

 

To podľa OECD predstavuje 80-percentný nárast za 10 rokov. Priemerná dĺžka pobytu takéhoto vyslaného pracovníka však dosiahla iba 98 dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies