Vo Veľkej Fatre zabíjala lavína!

NETKY.SK • 13 December 2021, 21:12 • 2 min
Vo Veľkej Fatre zabíjala lavína!

LIPTOVSKÉ REVÚCE - Podľa doterajších informácií zasypala dvojicu skialpinistov. Svedkovia nehody začali pátrať v lavíništi, no ani jeden zo zasiahnutých nemal lavínový vyhľadávací prístroj, čo znemožňovalo ich rýchlu lokalizáciu.

slovakia

left justify in out

Lavína vo Veľkej Fatre si v pondelok vyžiadala najmenej jednu obeť. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková s tým, že na mieste udalosti zasahovali dva vrtuľníky.

 

Lavína spadla v oblasti Suchej doliny, medzi vrchmi Ostredok a Krížna. Leteckí záchranári na miesto postupne vyviezli 13 horských záchranárov a 5 psov, ktorí hľadali 2 mužov. Do terénu vysadili aj lekára leteckých záchranárov. "Po viac ako 2 hodinách sa podarilo prvého zasypaného muža vo veku 46 rokov spod lavíny vyhrabať. Žiaľ, nejavil už žiadne známky života a lekár na mieste konštatoval úmrtie," priblížila hovorkyňa.

 

 

Druhého zo zasypaných mužov zatiaľ nevypátrali. Záchrannú akciu po zotmení prerušili z dôvodu rizika pádu ďalších lavín a možného ohrozenia zasahujúcich záchranárov. "V pátraní budeme pokračovať v utorok (14. 12.) ráno v súčinnosti s Letkou Ministerstva vnútra SR," uviedli horskí záchranári na sociálnej sieti.

 

Prečítajte si: Viaceré časti Bratislavy hlásili zápach plynu. Úrady odporučili zostať doma

 

V teréne zasahovali posádky leteckých záchranárov z Banskej Bystrice a Žiliny, horskí záchranári i psovodi z Donovalov, Martina a z Jasnej. Súčinní boli aj poľskí horskí záchranári TOPR, ktorí vrtuľníkom zo Zakopaného dopravili na miesto nehody zariadenie na lokalizáciu telefónnych prístrojov spolu s 2 záchranármi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies