Vláda schválila návrh na úhradu nákladov počas 15 vyhlásených mimoriadnych situácií

NETKY.SK • 23 Január 2024, 14:26 • 2 min
Vláda schválila návrh na úhradu nákladov počas 15 vyhlásených mimoriadnych situácií

KAMENICA NAD CIROCHOU - Podľa zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva budú obciam a mestám v pôsobnosti 14 okresných úradov refundované náklady vo výške 311 776,65 eur, ktoré samosprávy vynaložili na vykonávanie úloh a opatrení v oblasti civilnej ochrany v priebehu rôznych mimoriadnych udalostí.

slovakia

left justify in out

Ide o obce a mestá v okresoch Banská Štiavnica, Brezno, Čadca, Detva, Humenné, Kežmarok, Levoča, Michalovce, Nové Zámky, Prešov, Prievidza, Stropkov, Svidník a Trnava. Tieto finančné prostriedky budú využité na pokrytie nákladov spojených s vykonanými činnosťami civilnej ochrany, vrátane záchranných prác pri problémoch s pitnou vodou, požiaroch, výbuchoch, havariách mostov, víchriciach, zosuvoch pôdy či zemetrasení.



V rámci vykonaných záchranných prác a opatrení civilnej ochrany, boli vykonávané najmä činnosti na záchranu života, zdravia osôb a záchranu majetku, ale aj činnosti na ich odsun z ohrozených alebo z postihnutých priestorov. Súčasťou vykonaných opatrení boli aj činnosti na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnych udalostí a vytvorenie podmienok na odstránenie ich následkov

Výdavky vo výške 60 106,14 € sa týkali prvotných záchranných prác po zemetrasení na východe Slovenska. To zahŕňalo posúdenie statickej stability budov, odstránenie a odvoz poškodených konštrukcií, zabezpečenie núdzového ubytovania a iné činnosti súvisiace so záchrannými prácami v súlade s platnými právnymi predpismi.


Príslušné okresné úrady v týchto prípadoch preverovali opodstatnenosť, primeranosť a správnosť požiadaviek samospráv v súlade so zákonom o civilnej ochrane a príslušnými vyhláškami ministerstva vnútra, ktoré podrobne upravujú postup pri zabezpečovaní záchranných prác a výdavkov na civilnú ochranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Topky / TASR / František Iván
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies