Ikona MotoGP oznámila koniec kariéry

NETKY.SK • 5 August 2021, 17:49 • 2 min
Ikona MotoGP oznámila koniec kariéry

SPIELBERG – Legenda motoršportu na dvoch kolesách oznámila koniec svoje nekonečnej kariéry. "The doctor" Valentino Rossi sa na konci tejto sezóny rozlúči s kolotočom MotoGP.

slovakia

left justify in out

Pre mnohých Rossi znamená MotoGP

Skoro každý začínajúci motocyklový pretekár chce byť ako Valentino Rossi, je to prvé meno, ktoré sa deťom spomenie, ak spomenú slovo motocykel. Deväť násobný majster sveta Valentino Rossi, ktorý sa v posledných dvoch sezónach značne trápi, oznámil koniec svojej neuveriteľnej kariéry.

 

Rossiho posledný pretek bude v španielskej Valencii na konci tohoročnej sezóny, Rossi v kráľovskej kubatúre získal 7 majstrovských titulov, 89 víťazstiev a neuveriteľných 199 pódiových umiestnení.

 

Svoj prvý majstrovský titul získal ešte v roku 2001 v tíme Honda, potom nasledovala Rossiho éra, v ktorej získal každý jeden titul až do roku 2005. Medzitým vystriedal Hondu za Yamahu, ale titul mu vyfúkol nebohý Nicky Hayden

 

img

 

Na legendárnej modrej Yamahe získal Rossi ešte ďalšie dva majstrovské tituly v rokoch 2008 a 2009. 

Rossi bol kráľom MotoGP a rozhodol sa, že si chce splniť svoj sen a prestúpil do talianskeho tímu Ducati, kde sa mu vôbec nedarilo a po 3 rokoch sa vrátil k Linovi Jarvisovi a Yamahe.

 

Rossi dokázal úspešne zreštartovať svoju kariéru na svojej milovanej Yamahe a po úvodných dvoch rokoch, v ktorých skončil na šampionáte na 4. a 2. mieste, prišiel magický rok 2015.

 

Rossi ho začal víťazstvom vo VC Kataru, nasledovalo tretie miesto v Austine a prišlo ďalšie víťazstvo na VC Argentíny. Rossi kraľoval šampionátu a všetko vyzeralo že " The doctor" je naozaj späť. 

 

Počas tejto sezóny to bol súboj dvoch kolegov z tímu Yamaha, legendárny Rossi a šikovný Jorge Lorenzo

 

Zlomový moment pišiel na VC Malajzie, ktorá bola predposlednou VC kalendára. Lorenzov krajan Marq Marquéz sa na trati s Rossim hral a počas preteku ho výrazne spomaľoval, Talian pod tlakom nechcel čakať a skopol Marquéza z motorky a preteky dokončil na 3. mieste.

 

Rossi bol po pretekoch penalizovaný a do rozhodujúcich pretekov, do ktorých si niesol 2-bodový, náskok musel odštartovať z posledného miesta. 

 

Okamžite po štarte predviedol neuveriteľnú šou a predbiehal jedného pretekára za druhým, ale počas pretekov mu došla rýchlosť a obsadil len 4. miesto a majstrom sveta sa stal Jorge Lorenzo.

 

 

V ďalších sezónach už dominoval novodobý kráľ Marq Marquéz, Rossi sa dokázal umiestniť v roku 2016 na 2. mieste, v roku 2017 na 5. priečke, v roku 2018 na 3. priečke, ale pomaly si začal uvedomovať, že svoju šancu na jubilejní 10. titul premárnil v roku 2015.

 

Rossiho posledné víťazstvo sa datuje do roku 2017, kedy dokázal vyhrať na svojej najobľúbenejšej trati, na holandskom Assene. Rossi má na tejto trati najviac víťazstiev zo všetkých a dostal aj prezývku "Mr.Assen".

 

Posledné dve sezóny sa ikona veľmi trápi, v sezóne 2020 dokázal Rossi získať aspoň jedno pódium, ale v druhej polovici sezóny sa nakazil ochorením Covid, a to značne poznamenalo jeho výkony. 

 

Do tohtoročnej sezóny sa Rossi presunul do satelitného tímu Petronas Yamaha Srt, ale počas nej sa výrazne hľadá a v top 10 sa umiestnil zatiaľ iba raz.

 

Rossi bude mať v nadchádzajúcej sezóne svoj vlastný tím v kubatúre MotoGP. Špekulovalo sa, či náhodou ešte jednu sezónu neodjazdí, ale nakoniec pred toho víkendovou VC Rakúska Rossi oznámil, že táto sezóna bude jeho posledná a v kolotoči MotoGP už pokračovať nebude.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies