Brit nakazil koronavírusom mnoho ľudí naprieč kontinentmi

NETKY.SK • 11 Február 2020, 18:15 • 2 min
Brit nakazil koronavírusom mnoho ľudí naprieč kontinentmi

Pacient nula, tak nazývajú vo Veľkej Británii zhruba štyridsaťročného muža, ktorý nielenže sám ochorel novým typom koronavírusu, ale infikoval minimálne ďalších jedenásť ľudí a nákazu rozšíril aj do ďalších krajín, píše server týždenníka Focus.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Brit nebol v Číne, ale zdržiaval sa pracovne v Singapure, kde sa nakazil od Číňanov, ktorí pochádzali z epicentra nákazy, provincie Chu-pej. Britská tlač prezýva muža "superšíritel", lekári prípad označujú za modelový prípad šírenia vírusu.

 

Muž, profesiou obchodník, bol na konferencii v Singapure, ktorej sa medzi 20. až 22. januárom zúčastnila asi stovka Číňanov z provincie Chu-pej, epicentra nákazy. Než sa vrátil domov, zastavil sa vo francúzskych Alpách v horskom stredisku Contamines-Montjoie západne od Mont Blanc. Strávil tam štyri dni (od 24. do 28. januára) a stýkal sa tu s ďalšími britskými turistami.

 

Nemal príznaky

Keď sa muž vrátil späť do Spojeného kráľovstva, mal teplotu. Navštívil preto lekára v prímorskom meste Brighton. Po vyšetrení mu bol diagnostikovaný koronavírus a 6. februára bol muž prevezený na špeciálne oddelenie londýnskej kliniky St. Thomas.

 

Vzápätí bola nákaza diagnostikovaná u ďalších piatich Britov, ktorí sa s mužom stýkali vo francúzskom horskom stredisku. V karanténe skončili tiež zamestnanci krčmy, ktorú muž v Brightone navštevoval. Tí boli tiež pre preventívne opatrenie izolovaní. Samotná krčma však zostala otvorená.

 

Francúzske úrady bijú na poplach. Testovali ďalších päť Britov, ktorí v horskom stredisku zostali a boli v styku s nakazeným mužom. Aj oni sú pozitívni na nákazu, medzi nimi je dokonca jedno dieťa.

 

 

Modelový prípad

Ďalší turisti sú pozorovaní, zatiaľ sa u nich neobjavili symptómy nákazy. To platí aj o cestujúcich letu zo Ženevy do Británie, s ktorými sa nakazený muž vracal domov.

 

Medzitým sa však objavil ďalší prípad nákazy na španielskom prázdninovom ostrove Mallorca. Ochorel muž, ktorý bol na konci januára v horskom stredisku Contamines-Montjoie a stýkal sa s infikovaným Britom. Zdravotnícke úrady v Madride zdôraznili, že muž bol "takmer bez príznakov". Testy zatiaľ nepreukázali, že by nakazil svoju rodinu.

 

Epidemiológovia popisujú prípad nakazeného Brita ako modelovú ukážku šírenia nákazy. Profesor Paul Hunter z univerzity v Norwichi tvrdí, že je prípad "znepokojujúci, ale nie neočakávaný". "Nákaza nie je už len záležitosťou Číny. Je ale príliš skoro ju hodnotiť ako pandémiu," povedal Hunter.

 

Do tejto chvíle Čína zaznamenala vyše štyridsaťtisíc infikovaných a viac ako tisícku obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona