Hlina po štvrtýkrát predkladá tri návrhy, po druhý raz štyri

NETKY.SK • 20 August 2013, 15:28 • 2 min
Hlina po štvrtýkrát predkladá tri návrhy, po druhý raz štyri

BRATISLAVA - Už po štvrtýkrát za sebou predkladá do parlamentu nezaradený poslanec Alojz Hlina tri návrhy noviel zákonov, ktorými chce znížiť príspevky od štátu pre politické strany, zmeniť poskytovanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa a rozšíriť zákaz vysielania reklamy na alkoholické nápoje.

slovakia

left justify in out

Po druhýkrát dáva Hlina na septembrovú schôdzu národnej rady štyri návrhy a dve novely predkladá po prvý raz. Spolu sa Hlina uchádza o dôveru pléna s deviatimi legislatívnymi zámermi. Potom, čo Hlina trikrát stiahol z rokovania parlamentu trojicu noviel, sa teraz po štvrtý raz bude snažiť novelou zákona o politických stranách poslancov presvedčiť o znížení príspevku od štátu pre politické subjekty od roku 2014 o 15 percent. Hlina chce takto ušetriť peniaze v štátnom rozpočte. Ministerstvo financií má k návrhu pripomienku, pretože poslanec nevyčíslil úspory plynúce z novely pre štátny rozpočet. 

V novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa Hlina presadzuje, aby príplatok k príspevku dostávali rodičia okamžite iba pri narodení prvého dieťaťa. Pri druhom a treťom dieťati by po narodení dostali rodičia 30 percent hodnoty príspevku, po dovŕšení troch rokov dieťaťa 25 percent hodnoty príspevku, začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky ďalších 25 percent a posledných 20 percent dňom absolvovania desiatich rokov vzdelávania. Zabezpečiť sa tak má účelné využitie príplatku k príspevku. Pôvodne Hlina navrhoval, aby štát poskytoval príplatok iba na prvé dieťa, čím by ušetril ročne 17,12 milióna. 

Nezaradený poslanec chce bojovať aj proti pitiu mladých. V novele zákona o vysielaní a retransmisii navrhuje rozšíriť zákaz vysielania reklamy na alkoholické nápoje okrem piva a vína na čas od 6:00 do 24:00, v súčasnosti je reklama na alkohol zakázaná od 6:00 do 22:00. Hlina v centre Bratislavy roky prevádzkuje viacero pohostinských zariadení. Poslanec tieto návrhy do NR SR predkladá od januára. 

Po druhý raz, keď počas júnovej schôdze stiahol Hlina z rokovania parlamentu novelu rokovacieho poriadku, chce nezaradený poslanec zmeniť spôsob hlasovania zákonodarcov. Národná rada viac ako poslednú dekádu hlasuje o všetkých prerokovaných bodoch o 11:00 a o 17:00. Hlina v novele navrhuje, aby zákonodarcovia hlasovali o každom prerokovanom bode bezprostredne po ukončení rozpravy o ňom, respektíve by sa muselo hlasovať najneskôr po troch po sebe idúcich bodoch programu. Opätovne sa Hlina uchádza aj o podporu novely zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Návrh mení definíciu stočného ako povinnosti platiť za odvádzanie a zneškodňovanie odpadových vôd, do ktorého sa už nebude započítavať aj voda z povrchového odtoku, teda tzv. dažďová voda. 

Ďalšie dva návrhy predkladá Hlina po druhýkrát v aktuálnom volebnom období potom, ako mu ich vo februári parlament neschválil. Uplynula už teda polročná lehota, aby ich mohol opätovne predložiť na rokovanie NR SR. V novele zákona o inteligentných dopravných systémoch (IDS) v cestnej doprave navrhuje zrušiť ustanovenia o monitorovaní počtu prejazdených kilometrov po pozemnej komunikácii. Argumentuje, že to neupravuje ani smernica Európskeho parlamentu a Rady z júla 2010 o rámci na zavedenie IDS v cestnej doprave. Podľa ministerstva dopravy je monitorovanie prejazdených kilometrov v súlade s európskou smernicou. Národné dopravné informačné centrum, ktoré má vzniknúť pre poskytovanie služieb všetkým účastníkom dopravy, podľa rezortu dopravy bude vyhodnocovať prejdenú vzdialenosť anonymne bez toho, aby identifikoval konkrétne vozidlo. V novele zákona o vnútrozemskej plavbe Hlina presadzuje, aby bol register plavidiel opäť verejný tak ako v minulosti. Po tom, čo sa register plavidiel stal v roku 2010 neverejným, vznikli podľa neho komplikácie s dostupnosťou údajov pre ďalšie konanie samosprávnych a štátnych orgánov, ale aj pre verejnosť. Mimoriadne nepriaznivá je v tejto spojitosti situácia s tzv. hausbótmi, ktoré patria pod register plavidiel. Zverejnením registra plavidiel sa podľa ministerstva dopravy nevyrieši problematika státia hausbótov na určených miestach a devastácia priľahlých pozemkov vlastníkmi hausbótov. Príslušné orgány, ktoré majú v pôsobnosti riešenie problémov s hausbótmi, môžu do registra nahliadnuť a žiadať z neho výpis alebo odpis.

Po prvý raz Hlina predkladá novelu zákona o Národnom zdravotníckom informačnom systéme a novelu zákona o lesoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies