Päť tipov na fitness desiatu: Ako jesť mimo domova

NETKY.SK • 10 August 2020, 10:02 • 2 min
Päť tipov na fitness desiatu: Ako jesť mimo domova

Či už sa chcete udržať v dobrej kondícii, alebo len nechcete trpieť pri cestovaní od hladu, oplatí sa krabičkovanie. Nachystať si chutnú desiatu so sebou vás pritom nemusí stáť hromadu času. Máme pre vás pár tipov, ako si prípravu jedla zjednodušiť.

slovakia

left justify in out

Desiaty majú byť dôležitým prísunom potrebnej energie, hlavných živín, vitamínov a minerálnych látok.

 

Desiata by mala tvoriť 10 až 15% denného energetického príjmu. Ak je človek nepravidelne, ľahšie ho postihne hlad ruka v ruke s chuťou na sladké a nedzravé jedlo.

 

Naplánujte si preto na každý večer alebo ráno rituál prípravy desiat. Uvidíte, že vás to bude baviť. Stačí vám 20 minút.

 

Pozrite sa s nami na niekoľko tipov, ako si ich pripraviť.

 

1. Chrumkavá granola s náložou bielkovín
Granolu si môžete pripraviť domácu, ak ale nechcete strácať čas, dajte prednosť tej kupovanej a len si ju vyšperkujte.

 

Najväčší obsah bielkovín v kupovanej granole sú oriešky. Pokojne si ale kúpte aj nejakú so sušeným ovocím a orechy pridajte vlastné - napríklad mandle.

 

Odporúčam pridať aj slnečnicové semienka, ktoré môžu obsahovať až 90% nenasýtených tukov a sú bohaté na fytosteroly. Tie pomáhajú udržať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň stimulujú prospešný HDL cholesterol. Sú bohaté aj na aminokyseliny.

 

img

 

2. Kaša s orieškami a čerstvým ovocím
Nie je nič jednoduchšie ako si do škatuľky pripraviť ovsenú, pohánkovú alebo napríklad špaldovú kašu. Kaša chutí skvele aj za studena, môžete si ju napríklad rozvrstviť do desiatové poháre, alebo kašu zapiecť vo forme tzv. Mugcake (do kaše pridáte banán, vajcia, prípadne trochu vody, dáte do misky či hrnčeka a upečiete v klasickej rúre alebo mikrovlnke).

Kašu alebo mugcake si potom ozdobte podľa chuti obľúbenými orieškami alebo čerstvým ovocím. Pridať môžete aj rôzne druhy semienok.

 

3. Celozrnné pečivo so šunkou a zeleninou
Ďalšou skvelou voľbou na desiatu, nielen pre športovcov, je celozrnné pečivo s vysokopercentnou šunkou a čerstvou zeleninou. Použiť môžete aj celozrnné pufované chlebíčky, krehké plátky alebo knäckebrot.

 

Aby to nebola nuda, raz si urobte klasické obložené chleby, druhýkrát si pečivo zapečte.

 

Ak máte radi syr, namažte pečivo žervé, syrom alebo použite syr cottage, ktorý obsahuje až 11 gramov bielkovín v 100 gramoch.

 

img

 

4. Zeleninový kuskus so sójovými rezančekmi
Na desiatu či dokonca obed so sebou si môžete pripraviť kuskus s varenou zeleninou. Ako alternatívu mäsa použite sójové rezance, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a nepodliehajú tak rýchlo skaze, zvlášť v teplom počasí.

 

Výhodou kuskusu je potom to, že ho stačí len zaliať horúcou vodou a nechať chvíľu nasať. Ak neholdujete tepelne upravenej zelenine, nakrájajte do kuskusu čerstvé cherry paradajky a pridajte aj kúsok mozzarelly.

 

5. Libanonský šalát tabbouleh s tofu
Jednoduchá a rýchla je aj príprava bulguru, ktorý stačí rovnako ako kuskus zaliať vriacou vodou a nechať dvadsať minút pod pokrievkou napučať. A práve preto, že nie je potrebné ho variť, sa skvele hodí na cesty, kde má človek obmedzené možnosti, ale zároveň si chce zachovať zdravý životný štýl.

 

Najznámejší recept s bulgurom je bezpochyby libanonský šalát tabbouleh, ktorý si pripravíte tak, že zmiešate bulgur s čerstvou zeleninou a bylinkami. Takto pripravený bulgur sa skvele hodí ako príloha ku grilovanému mäsu, ale náramne si na ňom pochutnáte aj s vajcom či tofu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies