Vyšetrovateľka NAKA vracia úder bývalému kolegovi!

NETKY.SK • 14 Február 2022, 12:42 • 2 min
Vyšetrovateľka NAKA vracia úder bývalému kolegovi!

BRATISLAVA – Pri rozsiahlej policajnej akcii s názvom Agentúra, ktorá sa odohrala 18. januára, elitní policajti zadržali dvanástich obvinených. Sú medzi nimi dôležití štátni, ale aj policajní funkcionári, ktorí čelia obvineniam najmä z ekonomickej trestnej činnosti. Patril tam aj Marek Máhr, ktorému sa však podarilo utiecť.

slovakia

left justify in out

Dnes už však Máhru hľadajú vo veľkom –  po žiadosti špeciálneho prokurátora vydali európsky zatýkací rozkaz, nepomohol mu ani nedávny email adresovaný vyšetrovateľke NAKA. Začiatkom tohto roka elitní policajti NAKA obvinili 12 ľudí, ktorí mali byť súčasťou zločineckej skupiny. Medzi nimi mal byť aj Marek Máhr, ktorému hrozí za skutky z ktorých ho vinia až 15 rokov väzenia. Máhr, bývalý príslušník špeciálneho útvaru, mal dostať echo od svojich bývalých kolegov, a preto stihol utiecť.

 

img

 

Sudca pre prípravné konanie vyhovel žiadosti špeciálneho prokurátora Michala Šureka, ktorý pre expolicajta na úteku žiadal európsky zatykač. „Návrhy na vydanie zatýkacích rozkazov boli podané sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie súdu doposiaľ Úradu špeciálnej prokuratúry oznámené nebolo,“ napísal hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan slová, z ktorých môžeme dedukovať, že Šurek pre Máhra žiada okrem európskeho aj medzinárodný zatykač. Ten však doposiaľ vydaný nebol.

 

Hľadaný policajt podľa posledných informácií portálu tvnoviny.sk poslal prostredníctvom svojho obhajcu email vyšetrovateľke NAKA, ktorá má kauzu Agentúra na starosti. „Obvinený M. M., respektíve osoba označená ako pisateľ, kontaktovala emailom vo veci konajúcu vyšetrovateľku Policajného zboru SR. O ďalšom postupe však nebude Úrad špeciálnej prokuratúry vopred informovať,“ potvrdil vtedy pre TV Markíza hovorca Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Dalibor Skladan.

 

Dozorový prokurátor Michal Šurek po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o väzbe Máhrových spoluobvinených avizoval, že pre expolicajta bude žiadať európsky aj medzinárodný príkaz na zatknutie. „K tomuto aj s poukazom na skutočnosť, že máme informáciu, že by sa nemal nachádzať na území Slovenskej republiky sa bližšie vyjadrovať nebudem. Určite sa k tomuto zákonným spôsobom postavíme a využijeme všetky inštitúty, aby bolo možné ho nejakým spôsobom zaistiť a doviesť na Slovensko,“ povedal vtedy pre zregiony.sk prokurátor v súvislosti s hľadaným Marekom Máhrom.

 

Marek Máhr bol v služobnom pomere príslušníka Policajného zboru od 1. 1. 2014 do 31. 10. 2016 zaradený do funkcie starší referent piateho oddelenia odboru zvláštnych policajných činností – západ. Máhr je obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ďalej pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za prečin podplácania za čo mu hrozí až 15 rokov väzenia. Je stíhaný zo štyroch skutkov.

 

Podľa vyšetrovacieho spisu mal úzko spolupracovať s poprednými členmi zločineckej skupiny, avšak v štruktúre skupiny patril medzi podriadených. „Osobne sa kontaktoval s osobami ochotnými poskytnúť úplatky za takúto ochranu a robil im sprostredkovateľa pri dohadovaní ochrany a následnom odovzdaní úplatku,” popísali vyšetrovatelia. Nadriadeným členom zločineckej skupiny sa malo hodiť najmä to, že Máhr pôsobil v tom čase na Úrade zvláštnych policajných činností, ktorý sa zaoberá primárne odpočúvaním a sledovaním záujmových osôb.

 

Máhr je podľa vyšetrovacieho spisu spolu s ďalšími mužmi obvinený zo zinkasovania sumy 520 000 eur podľa dohody za poskytnutú ochranu pri cigaretovom biznise. Ďalej mal sprostredkovať úplatok šéfovi zločineckej skupiny Róbertovi Bullovi vo výške 8 000 eur pri rozšírení skladových priestorov lisovne plastov.

 

img

 

Iný svedok vypočutý v akcii Agentúra vypovedal, že Máhr sa prezentoval tak, „akože má všade kontakty a všetko vybaví.“ 

 

„Za všetko, čo Marek Máhr vybavil, išli peniaze, zadarmo to nerobil.“ Máhr svedkovi povedal, že robí na odposluchoch a sledovaní. „Máhr im všetko rozprával, čo a ako sa robí na polícii,“ vypovedal tiež svedok, ktorý tvrdí, že Máhr mal aj falošný služobný preukaz.

 

Z popisu viacerých skutkov sa dozvedáme, že zločinecká skupina, ktorej bol Máhr podľa vyšetrovateľa súčasťou, vymáhala peniaze aj od obvineného Františka Doru mladšieho, ktorý je stíhaný pre vraždy v Dolnom Chotári. Expolicajt si mal od Doru potom, čo skupine vyplatil sumu 35 tisíc eur za vrátenie zhabaného účtovníctva vypýtať ďalších 14 tisíc mesačne pre jeho spoločnosť Mahrmont, ktorá vlastí ubytovňu. Dora musel podľa zistení kriminalistov platiť za poskytovanie ubytovania pre svojich zamestnancov v Máhrovej ubytovni a to bez ohľadu na to, či tam jeho zamestnanci budú ubytovaní alebo nie. 

 

img

 

Zločinecká skupina, ktorej má byť Marek Mahr členom pôsobila podľa doterajších zistení polície od septembra 2016 až do konca roka 2020 v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia sa sústredili najmä na mestá Galanta, Sereď a Gabčíkovo. Na vrchole zločineckej skupiny mal podľa vyšetrovateľov stáť bývalý šéf inšpektorátu práce Róbert Bulla, zaradený v tom čase na riadiacej funkcii Inšpektorátu práce v Nitre. Zločinecká skupina bola podľa policajtov zameraná najmä na “získavanie finančných prostriedkov z rôznej trestnej činnosti.“ V prípade je obvinených dvanásť osôb z jedenástich skutkov. Pre štyroch z nich žiadal prokurátor aj väzobné stíhanie. Jeho návrhu však sudkyňa Špeciálneho trestného súdu Pamela Záleská nevyhovela. Napokon jej rozhodnutie potvrdil aj Najvyšší súd a obvinených na čele s Bullom prepustil na slobodu.

 

„Ide o obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a s tým súvisiacu korupčnú trestnú činnosť. Ďalej by som sa nerád bližšie vyjadroval k jednotlivým skutkom, avšak všetky tieto osoby, ktoré sú zadržané a predvedené, na ktoré bol podaný návrh na väzbu, majú tieto skutky jednak za zločineckú skupinu, aj korupčnú trestnú činnosť,“ objasnil pred mesiacom generálny prokurátor Michal Šurek.

 

Prečítajte si: Odposluchy poukazujú na hraničné metódy vyšetrovateľov NAKA!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies