Do Revúcej sa vracia bábkové divadlo, predstaví hru o Popolvárovi

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 20:00 • 2 min
Do Revúcej sa vracia bábkové divadlo, predstaví hru o Popolvárovi

REVÚCA - Ochotnícki bábkoherci pod vedením režiséra Juraja Genčanského odohrajú v stredu (26. 4.) v Revúcej premiéru hry s názvom Popolvár, najväčší na svete.

slovakia

left justify in out

Oživiť tak chcú tradíciu bábkoherectva, ktorá je v meste úzko spätá s históriou amatérskeho divadla. Informovala o tom Lucia Vargová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer. "V 70. a 80. rokoch 20. storočia tu pracovali v takzvaných záujmových útvaroch desiatky nadšených ochotníkov všetkých vekových kategórií v najrozličnejších dramatických formách. Táto zlatá éra dramatického umenia v Revúcej takisto vyrástla z podhubia tunajšej bohatej divadelnej histórie, keď v 50. a 60. rokoch tu fungoval súbor s vlastným orchestrom, ktorý uvádzal dokonca naštudovania operiet," skonštatoval Genčanský.

 

Ochotnícki bábkoherci chcú na tradíciu bábkoherectva v meste nadviazať inscenáciou na motívy Reussovej a Dobšinského rozprávky o Popolvárovi. Hra bola pripravená s použitím dramatizácie Jaroslava Pivka z roku 1966, bábky a scénografiu vyhotovil výtvarník z Muráňa Miroslav Sklenárik. Premiéra hry o Popolvárovi sa po niekoľkomesačných prípravách uskutoční v stredu (26. 4.) o 19.00 h na doskách bábkovej scény Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Revúcej. "Dobrá vec sa podarila a v revúckom Mestskom dome kultúry po dlhých rokoch bábková sála znova bude slúžiť na ten účel, na aký bola pred polstoročím vytvorená," dodala riaditeľka MsKS Karin Kilíková. Predstavenie Popolvár, najväčší na svete bolo podporené z Fondu na podporu umenia. V Revúcej bude hra uvedená v rámci programu Mesta kultúry 2022, počas letných mesiacov však bude inscenácia putovať po rôznych festivaloch či podujatiach a presunie sa i do exteriéru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona