Historický moment v USA? Biden chce navrhnúť do najvyššieho súdu prvú černošku!

NETKY.SK • 27 Január 2022, 13:55 • 2 min
Historický moment v USA? Biden chce navrhnúť do najvyššieho súdu prvú černošku!

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden hodlá nominovať do radov najvyššieho súdu prvú Afroameričanku. Oznámil to vo štvrtok Biely dom, z ktorého vyhlásenia citovala stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Ketanji Brown Jacksonová (51) by nahradila liberálneho sudcu Stephena Breyera (83). Ten by mal odísť do dôchodku na konci súčasného zasadania súdu. Jeho plány však ešte nie sú oficiálne potvrdené. Breyerova výmena by nemala vplyv na súčasnú konzervatívnu väčšinu v tejto inštitúcii, kde majú konzervatívci postavenie v pomere šesť ku trom.

 

img

 

Najvyšší súd hrá v americkom spoločenskom živote kľúčovú úlohu a často má posledné slovo vo veľmi sporných zákonoch, sporoch medzi jednotlivými štátmi a federálnou vládou, ako aj v konečných odvolaniach voči popravám, pripomína BBC.

 

img

 

Každý z deviatich sudcov najvyššieho súdu slúži doživotne po tom, ako je nominovaný prezidentom a schválený Senátom. Zasadnutie Najvyššieho súdu USA sa začína v prvý októbrový pondelok a trvá až do konca júna alebo začiatku júla, uvádza táto inštitúcia na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

V radoch najvyššieho súdu dosiaľ slúžili len dvaja sudcovia čiernej pleti - Thurgood Marshall v rokoch 1967-1991 a jeho nástupca Clarence Thomas, ktorý sa vo veku 73 rokov po Breyerovom odchode stane najstarším členom súdu.

 

Prečítajte si napríklad: AKTUALIZÁCIA: Ako odpovedali USA na ruské požiadavky?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies