REPORTÁŽ Otec, syn a vnuk Svěrákovci premiérovali nový film Betlehemské svetlo naraz v Prahe a v Bratislave

NETKY.SK • 13 Marec 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Otec, syn a vnuk Svěrákovci premiérovali nový film Betlehemské svetlo naraz v Prahe a v Bratislave

Herec a scenárista Zdeněk Svěrák sa vracia na plátna kín po takmer 55 rokoch od svojej prvej klapky! Réžiu a scenár má na konte syn Jan a strihu sa ujal vnuk František! Film mal premiéru naraz v Prahe a Bratislave. Tú slovenskú si nenechali ujsť Iveta Malachovská, Mária Čírová, Juraj Čurný a Netky!

slovakia

left justify in out

 

 

Snímka rozpráva príbeh starnúceho spisovateľa Karla Šejnohu, ktorému už písanie nejde ako predtým. Nedokončené poviedky sa mu hromadia v hlave a ich postavy vyliezajú na denné svetlo a dožadujú sa, aby autor pokračoval v deji. Všetci niečo chcú. Fotograf Matěj chce získať nedobytnú magistru z lekárne, pán Bohumil prosí, aby urobil zázrak, automechanik Bakalář by chcel byť liečiteľom. Do toho vstupuje z reálneho sveta Šejnohova manželka, ktorá si myslí, že už by mal písanie nechať a konečne sa venovať jej.

 

„Film je o hľadaní životnej harmónie, o hranici medzi vyrovnanosťou a rezignáciou, a túto ťažkú tému rozptýlime humorom, štylizáciou a veľkým nadhľadom, Napriek tomu, že sme ho točili v náročných podmienkach covidovej doby, všetko nám prekvapivo vychádzalo. Otec hral hlavnú filmovú postavu po dlhých pätnástich rokoch a bola radosť sa na neho od kamery pozerať,“ zdôveril sa režisér Ján Svěrák.

 

img

 

Scenár vychádza z knižného bestselleru Povídky a Nové Povídky Zdeňka Svěráka ako príbeh o spisovateľovi, ktorému do bežného života vstupujú postavy z vlastných  poviedok.

 

„Spisovateľ Šejnoha som ja, len trocha komickejší, prefíkanejší, než som v skutočnosti. V príbehu je veľa autobiografického, ale nie všetko,“ vysvetlil predstaviteľ hlavnej úlohy Zdeněk Svěrák.

 

Film slávnostne uviedli na dvoch premiérach naraz – v Prahe a v Bratislave. Zatiaľ čo tvorcovia najnovšej snímky oscarového režiséra vítali hostí v Prahe osobne, slovenských divákov pozdravili prostredníctvom videa cez plátno.

 

„Mala by to byť komédia, hoci toto obdobie na to veľmi vhodné nie je. No hovoríme si, že tú radosť by sme si zo života nemali nechať vziať za žiadnych okolností,“ povedal na úvod Jan Svěrák a jeho otec Zdeněk ho doplnil: „Keď sme nakrúcali tento film, netušili sme, že robíme predvojnový film, ale je to tak. Bohužiaľ, ale zatiaľ sa správajme tak, ako sme zvyknutí, a nenechajme sa zdeptať.“

 

img

 

Od posledného filmu Po strnisku bosý si Zdeněk Svěrák od filmovej kamery trocha odvykol, takže sa musel do role na začiatku nakrúcania pomaly dostať.

 

„Keď po piatich rokoch začnete zase filmovať, neviete poriadne, kde je kamera a trocha sa jej aj bojíte. Musel som si zase zvyknúť, že nehrám divadlo a nemusí ma byť počuť až na balkóne. Keď nehráte päť rokov, zabudnete, že kamera a mikrofón za vás všetko urobia, “ zveril sa Zdeněk Svěrák.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Do kín prichádza skvelá česká komédia Mimoriadna udalosť Jiřího Havelku, pozrite si reportáž z premiéry!

 

Za kameru sa postavil držiteľ ôsmich Českých levov a ďalších piatich nominácií, fenomenálny kameraman Vladimír Smutný, ktorý spolupracoval so Svěrákovcami už na Koljovi pred 25 rokmi. Osvedčení tím ďalej tvoria oceňovaný architekt Ján Vlasák a kostýmová návrhárka Simona Rybáková. O strih celého filmu sa po prvýkrát postaral pokračovateľ rodinnej tradície, syn režiséra a vnuk hlavného predstaviteľa František Svěrák. Scenár k filmu napísal podľa troch Svěrákových poviedok jeho syn Jan Svěrák. Legendárny Zdeněk Svěrák si pochvaľuje spoluprácu so svojím synom.

 

img

 

„Mal som od Honzu úlohu nerobiť mladého. Keď som videl prvé denné práce, zistil som, že chodím prihrbený. Hovoril som mu, že s tým budem musieť niečo robiť, pretože vyzerám ako starček. A on odpovedal, že to naopak, budeme to takto držať. Čiže hrám človeka ešte staršieho, než som. A dával mi  jednu základnú radu. Pred každým záberom mi pošepkal do ucha: Hlavne nehraj. Tak som nehral, ​​iba som tam bol,“ opísal cestu vzniku postavy Švejnohu Zdeněk Svěrák.

 

V hlavných rolách uvidia diváci okrem Zdeňka Svěráka aj Danielu Kolářovú, Terezu Rambu, Vladimíra Javorského, Ondřeja Vetchého či Jitku Čvančarovú.  Vojtěch Kotek sa kvôli filmu dokonca oholil!

 

img

 

„Bolo to hrozné. Keď som vyliezol pred make-up bus, začala mi byť zima na bradu! Vôbec som nechápal, že tie fúzy dokážu takto hriať. Cítil som sa nahý, obnažený a o desať rokov mladší. Nebolo to príjemné. Ale je príjemné hrať dvojúlohu, to sa mi ešte nikdy nepodarilo. Som strašne rád, že sa mi pošťastilo byť s chalanmi aj na pľaci! Už to, že hrám u Cimrmanov je sen, ktorý som sa ani neodvážil snívať. Myslím, že otec by bol na mňa pyšný,“ prezradil Vojta Kotek.

 

Slovenskú premiéru si nenechali ujsť Mária Čírová, Juraj Čurný. Martina Schindlerová či Iveta Malachovská.

 

img

 

„Ja som mala to šťastie, že som študovala na FAMU, keď študoval pán režisér Jan Svěrák. Takže pre mňa je to taká, by som povedala, stavovská povinnost. Ale samozrejme som veľmi vďačná, že táto dvojica pripravila niečo pre nás. Prišla som aj so svojím manželom, ktorý si vyberá, na aký film so mnou pôjde,“ tešila sa moderátorka Iveta Malachovská. 

 

Film Betlehemské svetlo uvádza do slovenských kín spoločnosť Magic Box Slovakia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies