Má 81 rokov a šije rúška, aby ich dal tým, ktorí potrebujú

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 07:19 • 2 min
Má 81 rokov a šije rúška, aby ich dal tým, ktorí potrebujú

Michalov život je ako hudba. Striedajú sa v ňom piesne pomalé aj tie rezkejšie, ale v každej melódii sa spieva z plného hrdla. On sám je hudobník, takže prirovnanie je mu šité na mieru.

slovakia

left justify in out

Nevzdáva sa
Ak niečo nevie, nevzdá sa, pokým sa v činnosti nezlepší a jeho vytrvalosť podnecuje k tomu, že ten, kto to vidí, pokúša sa dýchať čo najlepšie a tak, aby sa svet o niečo obohatil. V apríli oslávi úctyhodný dátum, bude mať totiž 82 rokov a veru nejeden si povzdychne nad jeho aktivitou. Leto čo leto oberá marhule a nepočúva dohovárania, že by nemal liezť tak vysoko. Veď napokon sila jeho viery je väčšia než akýkoľvek protivník, hoc by to bol aj pre niekoho vysoký vek.

 

img

 

Je ich už osemdesiat
Rúško sa stalo povinnou súčasťou v rámci celej krajiny, a kto mal k dispozícii ochotu a akú-takú výbavu na šitie, dal ruky do pohybu. Nezapojený neostal ani Michal, pre neho vítanú zmenu v chode každého dňa, priniesla návšteva dcéry.


„Funguje ešte šijací stroj?" spýtala sa dcéra, pričom dúfala, že otec ju do remesla zaučí. A toho nebolo nutné prehovárať ani trochu, so vzniknutou situáciou si poľahky poradil. Najskôr šijací stroj poopravoval a potom už chýbal len kúsoček, aby sa narodilo prvé rúško.

 

Pravda, na začiatku sa udial aj neúspech, nite sa trhali a trhali, akoby sa im do poslušnosti veľmi nechcelo. Michal však zdolal aj túto prekážku, a keď sa dcéra na sociálnej sieti podelila o obrázok z vykonanej práce, strhol sa veľký záujem. Doposiaľ sa rozdalo 80 rúšok a v šití sa naďalej pokračuje.

 

img

 

Má aj pomocníčku
Verne mu napomáha vnučka, ktorá pripravuje látky, teda ich nielen strihá, zakladá, ale aj zažehľuje a venuje sladkosť v podobe času. Michal neustáva nikdy, výnimkou je iba nedeľa. Tú si vyhradil pre sledovanie bohoslužieb, ktoré sú dostupné na youtube.

 

img

 

Je to taký humbuk
Kto Michala pozná, nemá ani len silu predstaviť si, že by z jeho slov nebola priam hmatateľná láska k hudbe. Keď ho rodina ako 70-ročného obdarovala laptopom, bol mu zakúpený aj notový program. Jeho obsluha nebola jednoduchá, ale on opäť preukázal túžbu vyučiť sa, a tak doň prepísal dva staré spevníky.

 

Postupne ich vydal aj na svoje náklady, niektoré skladby zhudobnil. Dielo potom rozdáva do domácností, aby sa spievalo o tom, aký je Boh a nikdy sa nezabudlo na Jeho dobrotu.


A ak si jeho pamäť nie a nie spomenúť, čo za technický vynález to má, neklesá na duchu, vynájde iný spôsob vyjadrenia a z notebooku je razom humbuk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies