Grécko zahalil žltooranžový opar prachu. Úrady kvôli tomu vydali zdravotné varovania

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 20:30 • 2 min
Grécko zahalil žltooranžový opar prachu. Úrady kvôli tomu vydali zdravotné varovania

Žltooranžový opar prachu zo saharskej púšte zahalil niektoré časti Grécka. Vytvoril tak veľkolepé scenérie a prinútil úrady vydať zdravotné varovania

slovakia

left justify in out

Podľa úradov ide o jednu z najhorších takýchto epizód, ktoré Grécko zasiahli od roku 2018. Grécko už koncom marca a začiatkom apríla zasiahli podobné mraky, ktoré pokryli aj oblasti Švajčiarska a južného Francúzska. Podľa predpovedí sa obloha v stredu 24. apríla vyjasnila, uvádza grécka meteorologická služba. Kvalita ovzdušia sa zhoršila v mnohých oblastiach krajiny a v stredu ráno už nebolo kvôli prachu vidieť Akropolu v Aténach.

Úrady varovali, že koncentrácia prachu môže znížiť slnečné žiarenie a viditeľnosť a zároveň zvýšiť koncentráciu jemných znečisťujúcich častíc, čo predstavuje riziko pre ľudí so zdravotnými problémami."Je to jedna z najvážnejších epizód koncentrácie prachu a piesku zo Sahary od 21. - 22. marca 2018, keď mraky napadli najmä ostrov Kréta," povedal Kostas Lagouvardos, riaditeľ výskumu počasia na aténskom observatóriu.

Sahara uvoľňuje 60 až 200 miliónov ton minerálneho prachu ročne. Zatiaľ čo najväčšie častice sa rýchlo vracajú späť na zem, tie najmenšie môžu prejsť tisíce kilometrov a dostať sa až do celej Európy.

Tento jav vo východnom Stredomorí spôsobila oblasť nízkeho tlaku nad Líbyou, ktorá priniesla silný južný vietor. Ten vniesol do Grécka vysoké koncentrácie prachu a piesku zo severnej Afriky. Južný vietor so sebou priniesol aj horúci púštny vzduch. Teploty na gréckej pevnine a na ostrovoch sa vyšplhali vysoko nad priemer pre koniec apríla, pričom v oblasti Chania na Kréte bolo zaznamenaných 36,6 °C.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: CNN, BBC, The Guardian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies