V Nemecku narastá rasová neznášanlivosť a extrémizmus, kriminalita je na vzostupe

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 08:32 • 2 min
V Nemecku narastá rasová neznášanlivosť a extrémizmus, kriminalita je na vzostupe

BERLÍN - Násilné a rasistické trestné činy sú v Nemecku na vzostupe.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z oficiálnych štatistík politicky motivovaných zločinov z minulého roka, ktoré v utorok predstavil nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

 

Najviac prípadov od roku 2001

Krajne pravicová kriminalita napríklad dosiahla najvyššiu úroveň od začiatku vedenia štatistík v roku 2001, informuje spravodajský portál DW.

Minister vyjadril obavy nad narastajúcim trendom politicky motivovaných trestných činov, ktoré vlani stúpli o 8,5 percenta v porovnaní s rokom 2019. Údaje sú podľa Seehofera veľmi „znepokojujúce“, pretože predstavujú nebezpečný trend, hoci tvoria iba asi percento zo všetkých trestných činov.

Vlani v Nemecku zaznamenali 23 064 incidentov motivovaných krajne pravicovým extrémizmom, čo je v porovnaní s rokom 2019 o 5,7 percenta viac a najviac od roku 2001, keď polícia začala viesť štatistiku politicky motivovaných činov.

 

Politicky motivované činy
Väčšinu násilných trestných činov klasifikovaných ako politicky motivované spáchali krajne pravicoví extrémisti.

 

„Nárast násilných trestných činov o 18,8 percenta na celkovo 3 365 incidentov je obzvlášť zlý,“ skonštatoval Seehofer. Dodal, že najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť v Nemecku predstavuje krajne pravicový extrémizmus.

Krajne pravicoví extrémistickí páchatelia tiež stáli za väčšinou, až 65 percentami trestných činov klasifikovaných ako „zločiny prejavu“, kam patria nenávistné prejavy a propaganda.

 

V krajine narastá antisemitizmus

Antisemitské prejavy evidujú najmä v online priestore. „Antisemitská nenávisť je základnou súčasťou pravicovo-extrémistickej ideológie. Tento vývoj v Nemecku nie je len znepokojujúci, ale v kontexte našej histórie aj hlboko zahanbujúci,“ povedal.


Na vzostupe je však podľa Seehofera aj kriminalita zo strany extrémnej ľavice. Použitie násilia v tejto oblasti napríklad stúplo o 45 percent.

 

Minister poukázal na vysokú mieru „konfrontačných zločinov“, ktoré podľa neho často páchajú ľavicoví extrémisti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies