Nový náučný chodník vo Včelinciach mapuje praveké náleziská

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 10:30 • 2 min
Nový náučný chodník vo Včelinciach mapuje praveké náleziská

VČELINCE - V obci Včelince v okrese Rimavská Sobota v stredu (12. 7.) slávnostne otvorili nový náučný chodník mapujúci praveké osídlenia v juhovýchodnej časti Gemera. Archeoskanzen vznikol vďaka poznatkom z výskumu spred viac ako 30 rokov, informačné tabule sú umiestnené priamo na jednotlivých archeologických lokalitách.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

 

Nový náučný chodník vo Včelinciach návštevníkom priblíži nálezy a osídlenia na tomto území pochádzajúce z neskorej doby kamennej a doby bronzovej. Pri tvorbe archeoskanzenu vychádzali z poznatkov výskumu realizovaného Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied v rokoch 1985 až 1992. V roku 1991 sa na praveké náleziská vo Včelinciach prišli pozrieť aj účastníci vtedajšieho medzinárodného archeologického kongresu. "Sme si vedomí výnimočnosti nálezov, ktoré dokazujú prítomnosť sídlení v jednotlivých úsekoch praveku a sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať zdroje na realizáciu tohto náučného chodníka," skonštatoval starosta obce Ľubomír Kosztúr. Celkový rozpočet projektu predstavoval 15.000 eur, Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ho podporila sumou 6400 eur.

 

 

Náučný chodník vo Včelinciach mapuje jednotlivé archeologické lokality a vzácne nálezy prezentuje aj prostredníctvom priestorových modelov predmetov zo života ľudí v období praveku. Archeoskanzen je doplnený aj o modely územia, v ktorých sú naznačené jednotlivé sídla a náleziská, ktoré sa nachádzajú v južnej časti regiónu Gemer. "Tento projekt je pre mňa výnimočný tým, že je postavený na dlhoročnej odbornej práci mojich kolegov archeológov a tieto poznatky sa okrem početných publikácií pre odbornú verejnosť pretavili aj do turistickej ponuky tejto malej obce na juhovýchode Banskobystrického kraja a návštevníkom pútavou formou prinesú informácie o každodennom živote našich predkov v praveku," skonštatoval podpredseda BBSK pre regionálny rozvoj a cestovný ruch Ján Beljak. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: FB Sobotnik.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies