Genetický koktail: Očné farby si namieša matka príroda, modrookí ľudia trpia ochoreniami častejšie

NETKY.SK • 29 December 2023, 19:00 • 2 min
Genetický koktail: Očné farby si namieša matka príroda, modrookí ľudia trpia ochoreniami častejšie

Farba očí je komplexný genetický znak určený párovaním génov odovzdaných od každého rodiča. Vedci kedysi verili, že farba očí je určená jediným génom, ale pokrok v genetickom výskume odhalil, že farba očí je ovplyvnená viac ako 50 génmi.

slovakia

left justify in out

Farba očí dieťaťa je riadená množstvom a typom pigmentu nazývaného melanín, ktorý je uložený v dúhovke. Aj keď je to väčšinou len fyzická vlastnosť, farba očí môže niekedy signalizovať, že dieťa má zdravotný problém.

Tento článok sa zaoberá genetikou farieb očí. Vysvetľuje, ako gény spúšťajú rôzne kombinácie pigmentov, aby určili, akú farbu budú mať oči vášho dieťaťa a podobne.

Predpovedanie farby očí

Bez toho, aby sme presne vedeli, ktoré gény bude mať dieťa, nie je možné s úplnou istotou predpovedať, akú farbu budú mať ich oči. Existujú však spôsoby, ako urobiť pomerne presné predpovede.

Jedným z nich je použitie jednoduchého mriežkového grafu nazývaného Punnettov štvorec. Genetické vlastnosti jedného rodiča zadáte do horných riadkov mriežky. Genetické vlastnosti druhého rodiča sú uvedené v úplne ľavých stĺpcoch. Vykreslenie príspevku každého rodiča poskytuje lepšiu ako priemernú pravdepodobnosť toho, aká bude farba očí ich dieťaťa.

Ako dominantný znak môžu hnedé oči pochádzať zo šiestich rôznych genetických kombinácií. Môžu tiež skrývať recesívne (skryté) znaky zelenej alebo modrej farby očí. Ak chcete nájsť akékoľvek recesívne črty, je užitočné poznať farby očí starých rodičov.

Určenie farby očí nebýva vždy jednoznačné. Napríklad modrooký rodič, ktorého celá rodina má modré oči a hnedooký rodič, ktorého matka a otec boli hnedookí a modrookí, má šancu 50/50, že bude mať modrooké alebo hnedooké dieťa.

Aká je najbežnejšia farba očí?

Asi pred 10-tisíc rokmi mal každý na svete hnedé oči. Vedci sa domnievajú, že prvá modrooká osoba mala genetickú mutáciu, ktorá spôsobila, že telo produkovalo menej melanínu. Dnes má asi polovica ľudí v Spojených štátoch hnedé oči.

Deťom sa farba vyvíja a mení

Mnoho detí sa rodí s modrými alebo hnedými očami. Ale novorodenci môžu mať akúkoľvek farbu očí. Ako dieťa rastie, melanín sa naďalej vyvíja. Ak sa modrookému novorodencovi vyvinie viac melanínu v dúhovke, jeho oči môžu stmavnúť, zhnednúť alebo orieškové.

Táto zmena sa zvyčajne deje v prvom roku dieťaťa. Môže však trvať až niekoľko rokov, kým oči zmenia farbu, ktorou budú po zvyšok svojho života.

Modré oči a zdravotné riziká

Zdá sa, že melanín v dúhovke pomáha chrániť zadnú časť oka ( sietnicu ) pred poškodením spôsobeným UV žiarením , ktoré pochádza zo slnka.

Pretože modré oči obsahujú menej melanínu ako väčšina ostatných farieb očí, môžu byť viac ohrozené určitým poškodením.

Výskum ukázal , že svetlejšie farby dúhovky sú spojené s:

- Vyššie riziko očného uveálneho melanómu (typ rakoviny oka, pozn. red.),

- Nižšie riziko vzniku katarakty (alebo šedý zákal),

- Žiadny rozdiel v riziku rozvoja vekom podmienenej degenerácie makuly (ochorenie očí, ktorého výskyt narastá s vekom, pozn. red.).

Keďže mnohí ľudia s modrými očami sú citlivejší na svetlo a môžu mať vyššie riziko poškodenia sietnice UV žiarením, oční lekári často odporúčajú ľuďom s modrými očami, aby boli pri vystavovaní sa slnečnému žiareniu trochu opatrnejší.

Zdá sa, že poškodenie očí UV a modrým svetlom súvisí s vaším celoživotným vystavením týmto lúčom, takže nosenie slnečných okuliarov , ktoré blokujú 100 % UV žiarenia, by ste mali začať už v detstve, pokiaľ je to možné.

Príroda mieša naše gény

Mutácia hnedých očí na modré nepredstavuje ani pozitívnu, ani negatívnu mutáciu. Je to jedna z niekoľkých mutácií, ako je farba vlasov, plešatosť, pehy a škvrny na kráse, ktorá ani nezvyšuje, ani neznižuje šancu človeka na prežitie. 

Ako hovorí profesor Eiberg, „jednoducho to ukazuje, že príroda neustále premiešava ľudský gén, vytvára genetický kokteil ľudských chromozómov a pri tom skúša rôzne zmeny.“

Zdroje: 

www.verywellhealth.com/genetics-of-eye-color-3421603

https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-color-blue.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170343.htm

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Plume Creative/Getty Image
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies