V meteorite plnom organického materiálu sa našli cukry

NETKY.SK • 19 November 2019, 7:56 • 2 min
V meteorite plnom organického materiálu sa našli cukry

WASHINGTON - Tím vedcov z univerzity v japonskom meste Sendai oznámil, že vo vzorkách z troch meteoritov potvrdil prítomnosť ribózy a ďalších cukrov.

slovakia

left justify in out

Tento objav naznačuje, že biologicky dôležité cukry sa dokážu vytvoriť aj vo vesmíre. Vedci skúmali tri chondrity - najbežnejšie sa vyskytujúce meteority - obsahujúce uhlík vrátane meteoritu, ktorý dopadol v roku 1969 neďaleko mesta Murchison v austrálskom štáte Viktória.

 

 img

 

Tento typ meteoritov je podľa vedcov zložený z materiálu, ktorý stojí za vznikom našej Slnečnej sústavy zhruba pred 4,7 miliardami rokov. Murchison je navyše pre svoju jednu vlastnosť najviac študovaným vesmírnym úlomkom na Zemi. Obsahuje totiž organický materiál.

 

img

 

Skúmané meteority podľa zistení vedcov obsahovali aminokyseliny a ďalšie biologické stavebné látky. Výskyt takýchto cukrov na Zemi zrejme prispel k tvorbe biopolymérov. Ribóza je základným stavebným prvkom kyseliny ribonukleovej (RNA), ktorá je súčasťou všetkých živých buniek.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona