Najväčší pivný festival na svete Oktoberfest sa koná v Bavorsku už viac ako 200 rokov

NETKY.SK • 11 Október 2020, 13:59 • 2 min
Najväčší pivný festival na svete Oktoberfest sa koná v Bavorsku už viac ako 200 rokov

MNÍCHOV - Na prelome septembra a októbra mieria do Mníchova tradične milióny návštevníkov. V tomto čase vždy prichádzajú na Oktoberfest - na najväčšiu ľudovú slávnosť na svete.

slovakia

left justify in out

Koronavírus zaúradoval aj tu 

Tento rok sa tak však nestalo, pretože v dôsledku pandémie koronavírusu museli organizátori festival piva zrušiť a tradičné "O' zapft is!" ("Narazené!") z úst mníchovského starostu Dietra Reitera nezaznelo. Pritom malo ísť o jubileum, pretože v pondelok 12. októbra uplynie 210 rokov odvtedy, čo sa konal prvý ročník tohto podujatia obľúbeného na celom svete.

 

img

 

História festivalu

Počiatky Oktoberfestu sa datujú od 12. októbra 1810, keď si korunný princ Ľudovít, neskorší bavorský kráľ Ľudovít I., zobral za manželku princeznú Teréziu von Sachsen-Hildburghausen. Na počesť svadobného páru usporiadali o päť dní na voľnej ploche na okraji mesta veselie a dostihy. Keďže sa podujatie vydarilo i zapáčilo, o rok na to sa opakovalo a tak sa zrodila tradícia Oktoberfestu. Lúka, na ktorej sa slávnosť koná, sa na počesť princeznej nazýva Terezina (Theresienwiese), ale domáci volajú Oktoberfest jednoducho skrátene Wiesn.

 

 

Atrakcie a prvé stany 

Prvý kolotoč sa objavil v roku 1818, prvé ruské kolo postavili na festivalovej lúke v roku 1880 a prvé stany sa začali stavať v roku 1896. V súčasnosti majú návštevníci na ploche 42 hektárov, čo je približne 60 futbalových štadiónov, popri množstve všakovakých atrakcií k dispozícii takmer 40 malých i veľkých stanov, pričom v tom najväčšom sa môže zabávať až 10 000 ľudí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Oktoberfest (@oktoberfest),

 

Prerušenie 

V doterajšej, viac ako dvestoročnej histórii sa mníchovské ľudové slávností nekonali iba 25-krát, pod čo sa podpísali najmä vojny a epidémie. Prvý raz sa neuskutočnili v roku 1813 v dôsledku napoleonských vojen a poslednýkrát tento rok, pre pandémiu spätú s novým koronavírusom, čím sa pretrhla neprerušená šnúra Oktoberfestov od roku 1949.

 

Výbuch bomby pri hlavnom vchode 

Najtragickejším dátumom je 26. september 1980, keď na Oktoberfeste vybuchla pri hlavnom vchode bomba. Pri explózii zahynulo 13 ľudí vrátane atentátnika. Bol ním 21-ročný študent geológie, pravicový extrémista Gundolf Köhler. Podľa vyšetrovateľov išlo o labilného jedinca trpiaceho neopätovanou láskou, ktorý nemal komplicov.

 

img

 

Minulý rok 

Rok čo rok láka najväčšia ľudová slávnosť na svete milióny ľudí svojou sviatočnou náladou, množstvom atrakcií, krojovanou zábavou, pestrou gastronómiou, ale samozrejme aj pivom. Minulý rok zavítalo do bavorskej metropoly 6,3 milióna návštevníkov, ktorí vypili 7,3 milióna "Massov", čiže litrových pohárov piva.

 

Začína už v septembri 

O paradox v názve svetoznámeho mníchovského festivalu Oktoberfest, ktorý sa začína v septembri, sa postaralo najmä počasie. Totiž na konci posledného mesiaca leta bývajú dni prívetivejšie ako na začiatku jesene. Ale, nehľadiac na počasie, od samotného vzniku tejto ľudovej slávnosti na nej platí zásada "Náš zákazník, náš pán!", alebo ako hovoria Nemci: "Der Kunde ist König!" ("Zákazník je kráľ!")

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona