Futbalové zápasy môže výrazne ovplyvniť nový systém analýzy údajov. Jeho silu môže o pár dní pocítiť aj Real

NETKY.SK • 5 Apríl 2021, 15:01 • 2 min
Futbalové zápasy môže výrazne ovplyvniť nový systém analýzy údajov. Jeho silu môže o pár dní pocítiť aj Real

Štvrťfinále Ligy majstrov sa blíži, tvárou v tvár sa stretnú aj legendárne kluby, a to Real Madrid proti FC Liverpool, a to v utorok na madridskom Štadióne Alfreda Di Stéfana.

slovakia

left justify in out

Práve hosťujúci FC Liverpool plánuje vo štvrťfinálovej konfrontácii  použiť svoju najnovšiu zbraň, a to nový systém analýzy údajov. S informáciou prišiel portál Marca.

 Šampióni anglickej Premier League začali nedávno využívať tento systém s názvom "StatsBomb 360", ktorý má  priniesť revolúciu v analýze svetového futbalu.

"Až doposiaľ boli všetky futbalové štatistiky spojené výlučne s loptou, napríklad s počtom prihrávok. Zakaždým, keď nastanú, môže to byť za rôznych podmienok - v inej pozícii, prihrávka pravou alebo ľavou nohou, výška, v ktorej sa lopta premiestňuje. V závislosti od poskytovateľa štatistík môžu byť údaje podrobnejšie alebo menej presné," tvrdí analytik  systému  "StatsBomb 360" Pablo Peňa.

 



Hráči spoločne s trénermi a analytikmi majú tak ešte lepší prehľad o hráčoch, ktorí najviac prihrávajú smerom dopredu, ktorí hráči sú schopní dostať loptu medzi jednotlivé línie, koľkých obrancov dokáže prihrávka eliminovať či aké možnosti riešenia situácie má hráč v danom okamihu. Tímy, ktoré takéto analýzy využívajú,  podľa Peňu získavajú väčšiu taktickú výhodu oproti konkurentom.

Prvý vzájomný duel týchto dvoch tímov sa uskutoční v utorok na madridskom Štadióne Alfreda Di Stéfana, odveta sa bude hrať o týždeň v stredu na liverpoolskom Anfielde. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies