Francúzsky prezident Hollande sa snaží o sprostredkovanie medzi Jerevanom a Baku

NETKY.SK • 27 Október 2014, 18:12 • 2 min
Francúzsky prezident Hollande sa snaží o sprostredkovanie medzi Jerevanom a Baku

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Paríži postupne prijal najvyšších predstaviteľov Arménska a Azerbajdžanu v snahe o sprostredkovanie v pretrvávajúcom konflikte oboch krajín o Náhorný Karabach.

slovakia

left justify in out

Hostia z Jerevanu a Baku, arménsky prezident Serž Sarkisjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, sa na pozvanie Francoisa Hollanda stretnú dnes večer aj za spoločným rokovacím stolom v úrade francúzskeho prezidenta. Následne absolvujú pracovnú večeru, informovali francúzske médiá.
     

Trilaterálnym rokovaniam v Paríži predchádzala minulotýždňová návšteva šéfa nemeckej diplomacie v oboch republikách bývalého ZSSR, počas ktorej Frank-Walter Steinmeier vyzval zainteresované strany na vyriešenie predmetného sporu ohrozujúceho podľa jeho názoru už celý región.

     

Považovali sme za dôležité, aby sme pozvali oboch prezidentov, dostali ich za rokovací stôl v záujme ich spolupráce, ktorej cieľom je zmiernenie napätia a následne aj obnovenie dôvery na základe čoho možno rokovať aj o vecných otázkach, uviedli dnes nemenované francúzske diplomatické zdroje.
     

Náhorný Karabach je predmetom bilaterálneho sporu medzi Jerevanom a Baku už od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu. Tento región obývaný prevažne Arméncami vyhlásil začiatkom 90. rokov nezávislosť na Azerbajdžane, čo viedlo k vojnovému konfliktu v rokoch 1992-1994, ukončenom prímerím, ktoré však opakovane narúšajú ozbrojené incidenty, naposledy v auguste 2014. Tri roky trvajúca vojna si vyžiadala v oblasti 30.000 životov, státisíce ľudí vtedy ušli z domovov. O sprostredkovanie medzi oboma krajinami sa v auguste pokúšal aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies