Francúzsko prvýkrát otestovalo svoj nadzvukový klzák

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 16:15 • 2 min
Francúzsko prvýkrát otestovalo svoj nadzvukový klzák

PARÍŽ - Francúzsko uskutočnilo prvý test svojho hypersonického klzáku (HGV), ktorý vďaka nepredvídateľnej letovej trajektórii dokáže unikať protivzdušnej obrane.

slovakia

left justify in out

Francúzsko uskutočnilo prvý test svojho hypersonického klzáku (HGV), ktorý vďaka nepredvídateľnej letovej trajektórii dokáže unikať protivzdušnej obrane. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním a na nemenovaný zdroj oboznámený s priebehom testu. Nadzvukový klzák V-Max bol v rámci testu vypustený na tzv. sondážnej rakete, ktorá umožňuje presné merania počas letu. Táto raketa bola odpálená z južného Francúzska v pondelok večer, pričom úrady vopred vydali varovanie pre leteckú i lodnú dopravu v okolí 2000 kilometrov.

 

Rýchlosť hypersonických klzákov môže prekonať päť machov, teda vyše 6000 kilometrov za hodinu. Ide o technológiu, ktorú vyvíja alebo používa len veľmi malý počet krajín vrátane Číny, Spojených štátov a Ruska. Na rozdiel od balistický rakiet, ktorých dráha je po odpálení presne daná, sa trajektória HGV môže meniť vo veľkej rýchlosti kedykoľvek počas letu. To hypertonickým klzákom umožňuje unikať strelám, ktoré na ne vypália systémy protivdušnej obrany. Keď Francúzsko spustilo v januári v oku 2019 svoj program na vývoj hypersonických klzákov V-Max, vtedajšia ministerka obrany Florence Parlyová uviedla: "Mnohé krajiny sa vyzbrojili touto technológiou. My máme potrebné know-how a už nemôžme dlhšie čakať." Francúzsky program na vývoj klzákov V-Max má na starosti spoločnosť Ariane Groupe, ktorá sa špecializuje na vesmírne lety a je známa najmä pre svoje nosné rakety Ariane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies