Vakcíny od Johnson & Johnson do Európy zatiaľ neprídu. Musia sa vyšetriť niektoré prípady krvných zrazenín

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 17:43 • 2 min
Vakcíny od Johnson & Johnson do Európy zatiaľ neprídu. Musia sa vyšetriť niektoré prípady krvných zrazenín

Farmaceutická spoločnosť a výrobca očkovacej látky proti koronavírusu Johnson & Johnson oznámil, že odkladá distribúciu svojich vakcín v Európe vzhľadom na prešetrovanie zriedkavých prípadov krvných zrazenín po očkovaní v USA.

slovakia

left justify in out

 Firma Johnson & Johnson svoje rozhodnutie zverejnila v utorok po tom, čo americkí regulátori uviedli, že odporúčajú „prestávku" v podávaní ich vakcín proti ochoreniu COVID-19, aby prešetrili prípady potenciálne nebezpečných trombóz.

„Vyhodnocujeme tieto prípady spoločne s európskymi zdravotníckymi úradmi," uvádza farmaceutická firma. „Svoje rozhodnutie sme prijali, aby sme proaktívne odložili distribúciu našej vakcíny v Európe," dodala s tým, ýe v nadchádzajúcich týždňoch mala spoločnosť do Európy dodať státisíce dávok vakcíny proti koronavírusu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a tamojší Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) v spoločnom vyhlásení uviedli, že vyšetrujú zrazeniny v kombinácii so zníženým počtom krvných doštičiek u šiestich žien, ktoré niekoľko dní predtým dostali spomenutú očkovaciu látku. V USA dosiaľ podali viac ako 6,8 milióna dávok vakcíny Johnson & Johnson. „Kým tento proces nebude dokončený, odporúčame z dôvodu opatrnosti pozastaviť používanie tejto vakcíny,“ uviedli v stanovisku zástupcovia  inštitúcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies