Nová vakcína Nuvaxovid. Čím sa odlišuje od ostatných?

NETKY.SK • 7 Január 2022, 18:05 • 2 min
Nová vakcína Nuvaxovid. Čím sa odlišuje od ostatných?

Nuvaxovid je nová vakcína proti ochoreniu COVID-19, ktorá funguje na inej báze ako predošlé vakcíny. Nová vakcína by mala zvýšiť záujem u tých ľudí, ktorí sa ešte nedali očkovať.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Novavax začala pracovať na vakcíne Nuvaxovid v takmer rovnakom čase ako jej konkurenti, no od začiatku počítala s úplne inou technológiou ako sa v súčasnosti využíva, ktorá bola najmä časovo viac náročnejšia. Proces vývoja aj klinických testov sa jej podarilo dokončiť až koncom minulého roka. Povolenie od Európskej liekovej agentúry (EMA) a Európskej komisie dostala až v decembri minulého roka.

 

Kedy bude nová vakcína dostupná?

„Vakcína bude dodaná do celej Európskej únie zároveň. To očakávame na prelome januára a februára,“ povedal tento týždeň pre Blesk Zprávy hovorca ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob s tým, že očkovať sa môže začať ihneď potom, čo vakcína dorazí.

 

Prečo zvážiť novú vakcínu?

Pri každom materiáli, ktorý je taký dôležitý ako očkovacia látka proti covidu-19, by sme sa nemali spoliehať len na jedného výrobcu. Každá vakcína sa trochu líši a každá vyhovuje rôznym skupinám ľudí, preto by mali mať na výber z viacerých možností.

 

img

 

Nuvaxovid sa od súčasných vakcín kompletne odlišuje.

„Táto vakcína sa líši od predtým registrovaných vakcín proti covid-19, ide o takzvanú proteínovú podjednotkovú vakcínu, nejedná sa o očkovaciu látku založenú na mRNA alebo vírusovom vektore. Verím, že rozšírenie spektra dostupných vakcín podporí očkovanie a tým ďalej zmierni dopad pandémie na našu spoločnosť,“ uviedla v decembri riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Irena Storová.

 

Zatiaľ čo mRNA vakcíny obsahujú iba genetickú informáciu o antigéne (spike proteínu) a telo si ho vytvorí samo, vakcína spoločnosti Novavax tento antigén (chemický vyrobený) organizmu priamo dodá. Rovnaký princíp sa dlhodobo používa napríklad u vakcín proti chrípke, žltačke typu B alebo rakovine krčka maternice. Tieto vakcíny nie je nutné skladovať vo veľkých mrazoch, stačia obyčajné chladničky.

 

Prvá štúdia z Mexika a USA ukázala 90,4 % zníženie príznakového ochorenia covid-19 u ľudí s dvoma dávkami vakcínyDruhá štúdia z Veľkej Británie sa dostala na hodnoty 89,7 %. Vakcína je čiastočne vyrábaná v Česku. Novavax v máji 2019 kúpil za 167 miliónov dolárov výrobný závod Praha Vaccines. Spoločnosť tu vytvára vyššie spomínaný antigén, ktorý sa stará o to, že vakcína vyvolá u človeka imunitu. Druhá zložka sa vyrába vo Švédsku a finálna kompletizácia prebieha v Nemecku.

 

Možno vás zaujme: Stúpajúci počet prípadov omikronu môže zvýšiť riziko vzniku nových variantov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies