Ako dopadne zásah polície voči ľuďom bez rúšok v Piešťanoch?

NETKY.SK • 5 November 2021, 14:25 • 2 min
Ako dopadne zásah polície voči ľuďom bez rúšok v Piešťanoch?

K policajnému zásahu v Piešťanoch proti občanom, ktorí chceli nakupovať bez rúšok, sa vyjadrili Smer-SD, ĽSNS, OĽaNO, samotná polícia i minister vnútra. Kaliňák podotkol, že za 12 rokov vlád Smeru-SD ani pri protivládnych protestoch nezasahovali policajné zložky takýmto spôsobom. ĽSNS zase chce, aby sa tento zásah riešil na výbore.

slovakia

left justify in out

img

 

Predstavitelia Smeru-SD sa na piatkovej tlačovej konferencii vyjadrili aj k policajnému zásahu v Piešťanoch proti občanom, ktorí chceli nakupovať bez rúšok. Polícia SR - Trnavský kraj bola privolaná do supermarketu v meste Piešťany, v ktorom si skupina osôb odmietala nasadiť respirátory, prípadne priestor opustiť a blokovali ostatným nakupujúcim prístup k pokladni. V tomto okrese je v zmysle vyhlášky povinné nosenie respirátora. Situáciu sa najskôr snažili vyriešiť zamestnanci a súkromná bezpečnostná služba. Po neuposlúchnutých výzvach požiadali o pomoc policajné hliadky.

 

Prečítajte si: Je toto možné?! Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných

 

"Privolané hliadky opakovane skupinu vyzývali, aby si prekryli horné dýchacie cesty, alebo aby obchod opustili a umožnili tak ostatným zákazníkom v pokoji dokončiť svoj nákup. Problémovú skupinu ľudí policajti v zmysle zákona vyzvali, aby predložili doklady totožnosti. Tieto osoby boli podozrivé z priestupku na úseku verejného zdravotníctva a zistenie ich totožnosti bolo nevyhnutné pre ďalšie konanie. Osoby s políciou nespolupracovali, svojim konaním sťažovali situáciu a počas celej doby sa správali arogantne a odmietali uposlúchnuť výzvy polície," informovala polícia.

 

"Okolnosti, ako aj samotný priebeh fyzického konfliktu, pri ktorom boli policajti nútení použiť donucovacie prostriedky, naďalej vyšetrujeme. Pri incidente boli zranení dvaja policajti a jeden muž. Zranení boli jednorazovo ošetrení v nemocnici."

 

Kaliňák podotkol, že za 12 rokov vlád Smeru-SD ani pri protivládnych protestoch nezasahovali policajné zložky takýmto spôsobom. "Zvykol som stávať na strane policajtov, ale teraz som sa na to nemohol pozerať, pretože sa bili práve občania SR," povedal.

 

img

 

Exminister podľa vlastných slov chápe policajtov, sú podľa neho v stresovej situácii. Myslí si, že k zásahu ich donútili. Zdôraznil pritom, že je úlohou politikov a vlády nastavovať opatrenia dobre. Podľa Kaliňáka nie je v poriadku "tĺcť ľudí za to, že nemajú rúška".

 

Fico dodal, že vzhľadom na aktuálnu situáciu sa obáva toho, ako to bude na Slovensku vyzerať počas 17. novembra. Strana na vtedy plánuje zhromaždenie, dopoludnia by mala mať podľa Ficových slov aj snem. Líder Smeru-SD pritom apeloval na ľudí, aby svoj názor prišli vyjadriť demokraticky.

 

img

 

Myslí si, že občania majú právo byť nahnevaní. Vláda podľa neho nezvládla boj s pandémiou. "Všetko sa dá robiť inak. Slušným slovom sa treba prihovárať tejto verejnosti. My sme tu ako politici pre národ," povedal s tým, že vymeniť národ sa nedá, len politikov. Na odporúčania konzília sprísniť opatrenia pre neočkovaných v čiernych okresoch reagoval tým, že to berie na vedomie, no nepovažuje to za správnu cestu boja s ochorením COVID-19.

 

Čo na to ĽSNS?

 

Brannobezpečnostný výbor Národnej rady by sa podľa kotlebovcov mal na budúci týždeň venovať aj zásahu polície voči ľuďom bez rúšok v Piešťanoch. Tému chce otvoriť predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba. Policajný zásah označil za neprimeraný.

 

img

 

Výbor by mal hovoriť aj o medializovaných policajných nahrávkach, ktoré zachytávajú stretnutia na chate, kde sa rozprávali predstavitelia Smeru-SD a advokát obvineného bývalého šéfa polície Tibora Gašpara. Pozvaní na výbor sú aj minister vnútra Roman Mikulec a policajný prezident Štefan Hamran. Okrem využitia odposluchov v kauze Očistec by mali členovia výboru hovoriť aj o vyšetrení na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej. Niektorí členovia výboru tiež požiadali, aby sa na výbore podalo vysvetlenie postupu policajtov "k medializovanému prípadu policajného zásahu voči invalidnému občanovi SR Jánovi Hlinkovi, ktorý sa stal 19. októbra 2021 v klientskom centre Prievidza".

 

Poslanci koaličného hnutia OĽaNO

Poslanci tvrdo odsúdili provokácie antirúškarov, ale aj "mediálny lynč policajtov opozíciou". Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa zhodnotil zásah policajtov voči občanom, ktorí chceli v Piešťanoch nakupovať bez rúšok, ako vzorový a príkladný pre ďalšie podobné aktivity. 

 

img

 

"Ako predseda výboru pre obranu a bezpečnosť vysoko oceňujem adekvátny zásah príslušníkov policajného zboru proti provokatérom a grázlom, ktorí takto nielen že narušujú verejný poriadok, ale aj ohrozujú zdravie zodpovedných občanov ignorovaním platných opatrení," skonštatoval Krúpa. Dodal, že je najvyšší čas, aby menšina neterorizovala slušnú a zodpovednú väčšinu.

 

Legitímny zásah?

Minister vnútra Roman Mikulec považuje zásah polície v Piešťanoch voči ľuďom bez rúšok za absolútne legitímny. Policajtom deklaroval plnú podporu.

 

img

 

"Absolútne odsudzujem správanie ľudí, ktorí prídu do obchodu a nedodržiavajú protipandemické opatrenia, ktoré sú dané a legitímne," povedal Mikulec. Poukázal na to, že dodržiavaním opatrení nechránia len sami seba, ale aj ostatných.

 

Napadnutie policajta je podľa šéfa rezortu "cez čiaru". "Budem trvať na postihovaní takýchto ľudí," zdôraznil. Odsúdil, že sa rozširujú osobné údaje policajtov, poskytnúť im chce ochranu. Prijímať sa majú aj ďalšie opatrenia.

 

Na zásah v Piešťanoch reaguje samotná polícia

"Slovensko stojí za policajtmi z Piešťan: Ďakujeme za vašu podporu!" napísala polícia na sociálnej sieti.

 


"Dostali sme množstvo podporných a ďakovných správ od občanov pre policajtov, ktorí zasahovali v Piešťanoch." 

 

Na mieste si okamžite celý prípad prevzal vyšetrovateľ a v súvislosti s udalosťou začal trestné stíhanie pre prečiny útoku na verejného činiteľa a výtržníctva. Policajné hliadky obmedzili na osobnej slobode 3 mužov z Nitrianskeho kraja, ktorí sú v súčasnosti umiestnení v CPZ. Nadriadený vyhodnotil, že služobný zákrok bol vykonaný v súlade so zákonom.


"Polícia bude vždy dbať na ochranu života a zdravia občanov a bude nekompromisne postupovať voči tým, ktorí hrubý spôsobom porušujú zákony a ohrozujú verejné zdravie."

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies